OD SUTRA VAŽE NOVI USLOVI ZA PENZIJU, ALI STIŽE I POVEĆANJE: Sva nova pravila NA JEDNOM MESTU!
Penzija, Foto: Ana Paunković, PIO fond printscreen

PIO FOND

OD SUTRA VAŽE NOVI USLOVI ZA PENZIJU, ALI STIŽE I POVEĆANJE: Sva nova pravila NA JEDNOM MESTU!

Uvećana primanja za januar penzioneri će dobiti u februaru, kada im leže novac za prethodni mesec

Objavljeno:

Već od 1. januara, odnosno od sutra, penzionere u Srbiji očekuje nekoliko promena, a svakako ona najznačajnija je povećanje primanja od 12 odsto za sve najstarije sugrađane.

Prema novom iznosu čeka za januar, prosečna penzija najstarijih građana Srbije biće 37.780 dinara, što je za oko 4.000 dinara više od dosadašnjih 33.740 dinara.

Takođe, najniža penzija u Srbiji koju dobijaju poljoprivredni penzioneri, a koja iznosi 14.470 dinara, od 1. januara 2023. iznosiće 16.200 dinara.

Za najstarije građane koji primaju između 15.000 i 20.000 dinara, kojih inače i ima najviše, penzije će od Nove godine biti uvećane i dostići će od od 18.320 do 24.420 dinara.

S obzirom na to da po visini penzije u našoj zemlji prednjače Beograđani, jer na račune 391.000 beogradskih penzionera (svaki četvrti korisnik Fonda PIO) svakog meseca legne nešto više od 43.000 dinara, njima će penzije porasti za oko 4.800 dinara. Tako će im penzije od 2023. godine iznositi oko 47.800 dinara.

Inače, uvećana primanja za januar penzioneri će dobiti u februaru, kada im leže novac za prethodni mesec.

1 / 4 Foto: Beta / Dragan Gojić

Menja se granica za žene

Penzionere u Srbiji od 1. januara čeka i pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, a koje važi samo za žene. Naime, od 1. januara 2023. važiće pravilo da žene mogu biti penzionisane sa navršene 63 godine i šest meseca života. Do 31. decembra ove godine pripadnice nežnijeg pola još uvek mogu da odu u penziju sa 63 godine i četiri meseca života. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti, i iznosi minimum 15 godina.

Ova pravila ustanovljena su još 2014, od kada se svake godine pomera naviše starosna granica za pripadnice nežnijeg pola za penzionisanje. Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju tada su omogućile da se za žene svakog 1. januara menjaju uslovi za penziju. Po pravilu, starosna granica za penzionere pomera se u rasponu od dva meseca do šest meseci godišnje.

Kako je predviđeno izmenama zakona od pre osam godina, tako će biti sve do 2032. godine, kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, identično kao muškarci.

Kada je reč o muškarcima, uslovi za penzionisanje, barem zasada, neće se menjati, pa će granica za njihov odlazak u penziju ostati na 65 godina starosti.

Nova pravila važe i ukoliko građani žele da idu u prevremenu penziju, a promena se u ovom slučaju odnosi i na muškarce i na žene. Tako da još ove godine muškarci mogu da idu u prevremenu penziju sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, a žene sa 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Novi uslovi za odlazak u penziju
Novi uslovi za odlazak u penzijufoto: PIO fond

Potreban staž ostaje isti...

Od 1. januara 2023. godine muškarci će u prevremenu penziju moći da idu sa ravno 60 godina života i 40 godina staža. Kod žena će takođe biti potrebno 40 godina staža, ali nešto manje godina života – 59 godina i šest meseci. Od 2024. godine i za prevremenu penziju pripadnici oba pola biće izjednačeni jer će se od tada starosna granica za žene pomeriti za šest meseci, odnosno na 60 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom tog perioda redovno uplaćivali doprinose.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.