VAŽNO OBAVEŠTENJE IZ PIO FONDA: Obratite pažnju
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PROMENE

VAŽNO OBAVEŠTENJE IZ PIO FONDA: Obratite pažnju

Podsećamo građane da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2023. godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju.

Objavljeno:

Podsećamo građane da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2023. godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju, saopšteno je iz Fonda.

Podsećamo građane da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2023. godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju.

Granica za odlazak u STAROSNU penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2023. godini 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Penzija, penzioneri, Stari ljudi
foto: Beta / Dragan Gojić

Za ostvarivanje prava na PREVREMENU starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Ukoliko osiguranik želi da ide u penziju po uslovima koji važe u 2022. godini, poslednji rok za podnošenje zahteva je petak, 30. decembar, za one koji zahtev za penziju podnose na šalteru organizacione jedinice Fonda, odnosno 31. decembar, za one koji zahtev podnose poštom preporučeno ili elektronski preko e-šaltera, saopšteno je iz PIO Fonda.

(Espreso/penzionisani.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.