UMANJENI RAČUNI ZA GREJANJE: Sremska Mitrovica dodeljuje VAUČERE za nabavku ENERGENATA najugroženijim građanima
Drva za ogrev, Foto: Profimedia, RINA, Espreso

SUBVENCIJE

UMANJENI RAČUNI ZA GREJANJE: Sremska Mitrovica dodeljuje VAUČERE za nabavku ENERGENATA najugroženijim građanima

Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja

Objavljeno:

Shodno trenutnoj situaciji sa energentima na tržištu, Sremska Mitrovica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo energetske vaučere za predstojeću zimu, ali i prvi grad koji je prepoznao potrebu za ovakvim vidom pomoći.

Ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima.

Olakšice za grejanje
Olakšice za grejanjefoto: Profimedia

U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

Vrednost ovih vaučera iznosi do 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučuje stručna komisija od 5 članova. U pitanju je subvencija koja omogućava olakšice najugroženijim stanovnicima Sremske Mitrovice.

Konkurs za dodelu vaučera trajao je do 15. decembra.

Odluka o subvencijama u Sremskoj Mitrovici u vidu energentskih vaučera koji su namenjeni za prevazilaženje poteškoća građana za nabavku energenata, doneta je na poslednoj Skupštini grada. Građani i članovi domaćinstva moćiće sa istim vaučerima da odu u „Toplifikacije“ i na osnovu njihovih računa plate isti. Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja.

Drva za ogrev
Drva za ogrevfoto: RINA

Realizuje se tako što će grad Sremska Mitrovica prenos sredstava vršiti isključivo snabdevačima energenata, navedenim u zahtevu korisnika.

Iz GU za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine u Sremskoj Mitrovice, za Espreso su objasnili detalje to jest na koje načine će pomenuti vaučeri moći da se iskoriste.

Jedan od uslova za dobijanje vaučera jeste da građanin ima prebivalište na teritoriji grada Sremska Mitrovica i da prihodi po članu domaćinstva ne budu veći od 25.000 dinara.

Vrednost vaučera je 10.000 dinara, a izuzetno za građane koji ostvaruju pravo po Uredbi o energetski ugroženom kupcu maksimalno je 3.000 dinara.

Novac
Novacfoto: Profimedia

U Gradskoj upravi Sremske Mitrovice rekli su da ne mogu da pretpostave koliki je broj porodica koje će iskoristiti vaučere za grejanje. Novca će, kažu u budžetu biti dovoljno za sve one koji se prijave i ispunjavaju uslove, a vaučere će moći da iskoriste u naredna tri meseca.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.