KO SE GOSTI, NA CENAMA NE POSTI: Izračunali smo koliko će koštati NOVOGODIŠNJA TRPEZA, cifra uopšte nije mala!
Trpeza, Foto: Profimedia

Skoro POLOVINA MINIMALCA ĆE OTIĆI na NOVOGODIŠNJU TRPEZU?

KO SE GOSTI, NA CENAMA NE POSTI: Izračunali smo koliko će koštati NOVOGODIŠNJA TRPEZA, cifra uopšte nije mala!

Bez novogodišnje trpeze najluđa noć je nezamisliva. S obzirom na aktuelna poskupljenja, uživanje u hrani i piću u ovogodišnjoj "najluđoj noći" će koštati više nego prethodnih godina

Objavljeno:

Uprkos prazničnoj atmosferi i entuzijazmu, neminovno je da će doček 2023. godine u Srbiji proteći u znaku poskupljenja.

Bez novogodišnje trpeze najluđa noć je nezamisliva. S obzirom na aktuelna poskupljenja, uživanje u hrani i piću u ovogodišnjoj "najluđoj noći" će koštati više nego prethodnih godina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za godinu dana hrana je poskupela 23,5 odsto. Osim životnih namirnica, "skočila" je i renta za najam stana koja je poskupela za čak 30,1 odsto.

Porodice koje prosečno zarađuju u Srbiji se neretko odriču većine stvari, ali na hrani ne žele da štede, pogotovo u vreme novogodišnjih praznika, kada su svi članovi na okupu.

Takođe, mnogi će se opredeliti za kućne varijante proslave i ponoć dočekati u krugu prijatelja.

Na spisku za kupovinu hrane za novogodišnju trpezu najčešće se nalaze: meso, ruska salata, meze, torte, kolači, sokovi i alkoholna pića.

Novogodišnja trpeza
Novogodišnja trpezafoto: Profimedia

Koliko košta novogodišnja trpeza?

Pečenje će ove godine definitivno biti najveći izdatak s obzirom na to da nikada nije bilo skuplje. Uprkos tome prodaja "ide kao alva" uoči slava i praznika.

Naime, cena prasića u Srbiji skočila je sa prošlogodišnjih 230 na 380 dinara za kilogram, dok je kilogram jagnjetine 400 dinara.

Većina se opredeljuje za kupovinu mesa u pečenjarama gde kilogram jagnjetine, uz uslugu pečenja i sečenja, košta od 1.690 do 2.900 dinara. Najjeftinije je u Požarevcu, a najskuplje u Mladenovcu.

S druge strane, praseće pečenje u pečenjarama košta od 1.290 do 2.000 dinara. Najjeftinije je Požarevcu, a najskuplje u Novom Sadu.

Poručivanje gotove ruske salate u prestoničkom restoranu košta 1.450 dinara, dok se kilogram u marketima može naći za 800 dinara.

Ruska salata
Ruska salatafoto: Profimedia

Ukoliko se odlučite da rusku salatu za četiri osobe pripremite kod kuće to će koštati oko 780 dinara.

Meze (sir, pršuta, kobasica) za četiri osobe bi koštalo oko 1.300 dinara.

Što se tiče slatkog dela na novogodišnjoj trpezi, kilogram torti se može pazariti za 1.300 dinara, pa naviše.

Kilogram sitnih kolača u marketima se može naći za 1.400 dinara, dok je u poslastičarnicama ta cena i veća.

Kada su u pitanju alkoholna pića, na trpezi će se naći pivo, vino, žestoka pića i sokovi.

Pivo po komadu košta od 80 do 180 dinara, vina su od 250 do 1.700 dinara, dok žestoka pića koštaju od 700 dinara pa naviše. Kada u korpu dodate i sokove i vodu, račun će biti za oko 2.000 veći.

Na kraju, kada se svede računica, ručak za novogodišnje praznike koštaće prosečnu četvoročlanu srpsku porodicu najmanje 15.500 dinara.

Ukoliko uzmemo u obzir da je minimalac u Srbiji 35.000 dinara, za novogodišnju trpezu je potrebno izdvojiti skoro polovinu najnižih zagarantovanih primanja.

Dešava se i da u vreme novogodišnjih i božićnih praznika cene najtraženijih artikala "skoče" za 10 ili 30 odsto, što bi bio dodatni udar na kućni budžet.

Poskupljenja
Poskupljenjafoto: Profimedia

Podsetimo, među osnovnim prehrambenim proizvodima u novembru je u odnosu na pre godinu dana najviše je poskupelo pasterizovano kravlje mleko, koje je, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, od novembra prošle do novembra ove godine poskupelo za 59 odsto.

Sledi juneće meso sa kostima, čija je cena za godinu dana otišla naviše za 35,1 odsto, zatim šećer gde je poskupljenje iznosilo 30,5 procenata.

Nešto manje od junećeg, poskupelo je svinjsko meso sa kostima za 22,5 odsto, a najmanje pileće pošto su batak i karabatak u novembru ove u odnosu na isti mesec prošle godine poskupeli za 13,1 odsto.

Kod pšeničnog brašna tip 500 zabeleženo je povećanje cene od 14,7 odsto a kod belog hleba 10,4 procenta. Za razliku od mesa, mleka, brašna i proizvoda od njih gde su poskupljenja bila dvocifrena, procenat povećanja cene ulja bio je jednocifren – 9,8.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.