PLATA IDE I DO 8.500 EVRA, FAKULTET VAM NE TREBA: U Srbiji prava pomama za ovim sektorom, a ZARADA ĆE TEK DA RASTE
Posao, Foto: Promo, Filip Plavčić

OBRATITE PAŽNJU

PLATA IDE I DO 8.500 EVRA, FAKULTET VAM NE TREBA: U Srbiji prava pomama za ovim sektorom, a ZARADA ĆE TEK DA RASTE

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja

Objavljeno: 10:50h

Podaci sajta HelloWorld.rs pokazuje da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada, te se može primetiti povećan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Kako ova industrija konstantno raste, tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra. Plate u IT sektoru se povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku 1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

Najplaćenije pozicije u IT-u

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, te se beleži porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju Puls srpske iz zajednice koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, top 5 najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su:

1. Team lead – prosek 2.600 evra 2. Backend Developer – prosek 2.200 evra 3. Product/project Manager – prosek 2.100 evra 4. Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra 5. Frontend Developer – prosek 1.400 evra

Naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao Software inženjer iz Beograda - čak 8.500 evra.

Kompjuter, Laptop, Muškarac, Posao, Programer
foto: Profimedia

Kandidati sve aktivniji na tržištu

U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17% u odnosu na prošlu godinu. Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26% više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27% u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5%.

Posao
foto: Profimedia

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su:

1. JavaScript 2. GIT

3. SQL 4. Java 5. Python

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.