POPUST ZA STRUJU MOŽE DA SE OSTVARI SAMO POD ODREĐENIM USLOVIMA: Obratite pažnju na njih
Struja/Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić, Beta, Rina

obratite pažnju!

POPUST ZA STRUJU MOŽE DA SE OSTVARI SAMO POD ODREĐENIM USLOVIMA: Obratite pažnju na njih

Novom uredbom Vlade Srbije su unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupaca, pa će ubuduće znatno više građana ostvariti popuste

Objavljeno:

Broj građana koji od sada mogu da ostvare popust na grejanje je skoro trostruko veći jer je Vlada Srbije usvojila 17. decembra novu Uredbu o energetski ugroženim kupcima. Tako će umanjene račune moći da plati čak 190.000 građana, umesto dosadašnjih oko 68.000 ljudi.

Građani koji ispunjavaju uslove imaće pravo na umanjenje računa za struju, gas i toplotnu energiju.

Olakšice i za neizmiren dug

- Uredba je važna za najugroženije građane koji imaju problema da izmire račune i za struju i za grejanje. Ono što je dobro, uključeno je i grejanje, dakle građani mogu da ostvare popust i na grejanje - istakla je ministarka energetike Dubravka Đedović.

Kako je dodala, građani koji imaju neizmiren dug iz pretodnog perioda mogu da se kandiduju i to već od januara, da bi ostvarili popust u narednom mesecu.

Novom uredbom Vlade Srbije su unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupaca, pa će ubuduće znatno više građana ostvariti popuste.

Kada se radi o potrošnji struje, ušteda je značajna. Tako će, na primer, tročlana porodica koja je u proseku plaća mesečni račun za struju 4.700 dinara, moći da ostvari popust od oko 1.565 dinara na taj račun. Naravno, samo u slučaju da dobije status energetski zaštićenog kupca, a tada će joj mesečni izdaci za električnu energiju iznositi oko 3.135 dinara.

struja, grejanje, računi
foto: Profimedia

Kakva je procedura?

Inače, svi zahtevi za prijavu za umanjenje računa nalaze se na internet stranicima Ministarstva energetike i opština. Proces prijave je vrlo jednostavan, a postoji i mogućnost uzimanja prijave na licu mesta. Opštine će štampati prijavu koje će odmah biti dostupne građanima.

Inače, država je za ovu pomoć građanima izdvojila četiri milijarde dinara.

Pravo ko može da se prijavi za energetski zaštićenog kupca definisano je Uredbom, a glavni kriterijum je materijalni položaj domaćinstva, kao i imovinsko stanje. Prema rečima nadležnih u Ministarstvu energetike, od efikasnosti lokalne samouprave zavisi i to kada će građani dobiti umanjene račune.

Srbija, Struja, Popust, Cena
foto: Beta

Inače, uvedena je i jedna novina u novoj uredbi. Naime, seoska domaćinstva bila su ograničena kvadraturom, a od sada to više nije slučaj. Kriterijumi će se primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu domaćinstva.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.