MAGACINI PELETA PUNI, CENA VISOKA, A KUPACA NEMA: Šta se to dešava sa tržištem?
Pelet, Foto: RTS prinstscreen

APSURD?

MAGACINI PELETA PUNI, CENA VISOKA, A KUPACA NEMA: Šta se to dešava sa tržištem?

Peleta u magacinima sada ima, ali trenutno ne i kupaca jer su se uglavnom obezbedili za ovu sezonu

Objavljeno:

Vlada Srbije je, nakon zabrane, ponovo odobrila izvoz ograničenih količina peleta do kraja januara 2023. godine. Članovi Privredne komore Srbije, na čiju inicijativu je promenjena uredba i dozvoljen izvoz, ocenjuju da je ova odluka doneta u pravo vreme, kada je domaće tržište snabdeveno peletom, a u magacinima ima dovoljno zaliha.

Neki proizvođači, međutim, smatraju da ta odluka kasni i da predviđena kvota za izvoz nije dovoljna.

Peleta u magacinima sada ima, ali trenutno ne i kupaca jer su se uglavnom obezbedili za ovu sezonu. Zbog krize i regulisane cene, kažu prodavci, ova godina bila je jedna od najtežih.

"Nije razgraničena cena proizvođača i trgovca i onda su fabrike podigle cene skoro do maksimuma, a za nas trgovce nije bilo uopšte prostora. Ograničavali su nam količine svakog meseca, par kamiona, to nije bilo dovoljno, a potražnja je bila ogromna, tako da je baš bila teška ova godina", kaže Danijel Stojanović, iz preduzeća "Deni Plus" iz Malošišta.

Proizvodjači manju isporuku pravdaju nedostatkom sirovina. Veći su, kažu, i troškovi proizvodnje, a ograničene cene i zabrana izvoza dodatno su otežali poslovanje. Odluka da se ponovo dozvoli izvoz, kažu na jugu Srbije, kasni bar mesec dana, jer je domaće tržište već do novembra snabdeveno peletom, a zalihe će teško plasirati i kod stranih kupaca u regionu, jer je i tamo potražnja trenutno mala.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Mi smo već izgubili nekoliko ozbiljnih kupaca u Makedoniji, snabdelili su se iz Crne Gore i Turske, iskoristili su naše odsustvo. Država gubi, mi gubimo, svi gube. Izgubili smo novac, kupce, a država je izgubila porez", kaže Stevan Radoičić iz "Termo pelleta" iz Bojnika.

Radoičić dodaje da je kvota od 24.000 tona na 40 proizvođača peleta u Srbiji mala i da će mnogima ostati značajne zalihe, što će spustiti cenu proizvoda, ali ne i proizvodnje, pa očekuje još jednu tešku godinu.

"Rekao sam da su nas vratili u kameno doba, ali da ne budem grub, vratili su nas u period kada smo grcali u kreditima", kaže Radoičić.

(Espreso / Euronews / Ljiljana Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.