KUBIK UGLJA KOŠTAO 200 EVRA, A EVO ZA KOLIKO SADA MOŽE DA SE NAĐE: Oglasi puni, a cene padaju!
Grejanje, Foto: Printscreen

KONAČNO

KUBIK UGLJA KOŠTAO 200 EVRA, A EVO ZA KOLIKO SADA MOŽE DA SE NAĐE: Oglasi puni, a cene padaju!

U avgustu na većini stovarišta u Srbiji nije bilo uglja

Objavljeno: 11:49h

Pad u potražnji sirovina koje se koriste za ogrev malo se primirila, pa su tako i cene u padu. Na periferiji Beograda ogrevno drvo može naći za manje od 8.000 dinara, a za kubik je u jeku trebalo da se izdvoji i do sto evra.

Naime, u prigradskom naselju Borča metar topole može se naći za 4.000 dinara, a bukva ili bagrem za 7.500 dinara po metru.

Deluje da tu nije jedino pojeftinjenje. Naime, na oglasima se i ugalj može naći po znatno nižim cenama.

U avgustu na većini stovarišta u Srbiji nije bilo uglja, a tamo gde ga je bilo,tona ovog energenta koštala je od 14.000 do čak 26.000 dinara.

Sada ga ima i za 10.000. To je barem cena po kojoj ga je oglasio jedan prodavac iz Zaječara, koji je u oglasu naglasio da na lageru ima 24 tone uglja "grah", i da je moguć dogovor oko prevoza.

1 / 4 Foto: Profimedia

U Obrenovcu je cena za tonu "Nema" uglja 13.900 dinara i to sa plaćenim transportom u okolini ovog grada.

U Lazarevcu se, na primer, cena uglja prosečno kreće oko 15.500 dinara. Eko ugalj i "stanari lignit" drže upravo tu cenu, i to sa obezbeđenim prevozom.

U odnosu na prethodnu godinu najviše 58 odsto su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena cene lož ulja veća za 45 odsto.

Najmanje su povećane cene prirodnog gasa - za oko 8 odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja, navedeno je u saopštenju AERS.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.