RIBE NIJE JE BILO NI ZA LEK, SAD JE U RANGU JUNEĆEG BUTA: CENE na PIJACI tokom BOŽIĆNOG POSTA NIKAD VEĆE NISU BILE
Pijaca, Foto: Tamara Trajković

i post u znaku poskupljenja

RIBE NIJE JE BILO NI ZA LEK, SAD JE U RANGU JUNEĆEG BUTA: CENE na PIJACI tokom BOŽIĆNOG POSTA NIKAD VEĆE NISU BILE

Božićni post je počeo, a sa njim je skočila potražnja za ribom i povrćem. S obzirom na aktuelne cene, ovogodišnji post biće u znaku poskupljenja

Objavljeno:
Marina Letić

Zbog učestalih poskupljenja poslednjih meseci građani Srbije moraju mnogo čega da se odreknu, a po svemu sudeći meso je bilo prvo na listi.

Cena kilograma svinjskog vrata ograničena je na maksimalnih 690 dinara, koliko se prodaje u gotovo svim mestima obuhvaćenim statistikom Republičkog zavoda za statistiku. Maksimalna cena telećeg mesa od 1.500 dinara za kilogram u Pančevu i Nišu se nije menjala, a najjeftinije košta 970 dinara u Vranju.

Međutim, pred sezonu slava i praznika najavljeno je i poskupljenje mesa, a piletina je već "skočila" za 30 dinara.

Sudeći prema podacima RZS-a, sve više građana Srbije kupuje voće i povrće. Na ovu statistiku verovatno je najviše uticala cena mesa, inflacija i poskupljenje drugih namirnica.

Kako se navodi u poslednjem izveštaju o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda, ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama veća je za 22,8 odsto u odnosu na referentni period prošle godine. Najviše se prodaje povrće (32,2 odsto), voće i grožđe (18,1 odsto), živina i jaja (17,2 odsto), kao i mleko i mlečni proizvodi.

Pijaca Zeleni venac
Pijaca Zeleni venacfoto: Tamara Trajković

Za godinu dana hrana je poskupela 20 odsto, a na pijaci na pitanje šta je najviše poskupelo kao iz topa nam odgovaruju: "Sve!"

S obzirom na to da je počeo Božićni post, prodavci za tezgama na Zelenom vencu imaju pune ruke posla, a otkrili su nam i šta se najviše kupuje ovih dana.

- Krompir se puno prodaje zbog posta, kao i crni luk i pasulj. Potražnja je i za suvom paprikom, kaže za Espreso prodavac na pijaci.

Najviša cena krompira na pijaci je 120 dinara, dok cena pasulja varira od 290 do 500 dinara. Crni luk košta 100, a suva paprika se može pazariti za 200, 250 i 300 dinara po kilogramu.

Suva paprika
Suva paprikafoto: Tamara Trajković

U proseku za 10 dinara pojeftinio je slatki kupus koji se na beogradskim pijacama može naći po ceni od 50 dinara po kilogramu.

Kako nam kažu prodavci, početkom decembra i dolaskom hladnijih dana "skočila" je prodaja i zimnice u teglama.

- Tegla ajvara je od 800 do 1.200 dinara, džemovi i pekmezi su 600. Barena paprika i turšija u velikoj tegli prodaju se za 500 dinara. Poslednjih dana dosta ljudi kupuje zimnicu, kaže prodavačica za naš portal.

Zimnica na pijaci
Zimnica na pijacifoto: Tamara Trajković

Najskuplji Sokobanjski orasi

U sezoni posnih slava tražena roba su i očišćeni orasi koji koštaju od 700 do 1.000 dinara.

Najskuplji su Sokobanjski orasi koji su čuveni po svom kvalitetu, dok su sa njima u cenovnom rangu i mleveni orasi.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

Šaran skup, ali tražen

U vreme Božićnog posta i riba je traženija, a od ovog meseca ljubitelji šarana će morati da izdvoje od 10 do 50 dinara više.

- U aprilu i maju je bila aktuelna nestašica ove vrste ribe, zato je i cena skočila. Uprkos ceni, prodaja ide dobro od kada je počeo post. Kao i svake godine, osim šarana, najviše se kupuje pastrmka i zaleđene ribe, rekli su nam iz ribarnice na Zelenom vencu.

1 / 13 Foto: Tamara Trajković

Cene ribe:

  • Losos, pastrmka - 829 dinara (kg)
  • Šaran šnicla - 1.249 dinara (kg)
  • Filet lososa - 2.509 dinara (kg)
  • Pastrmka - 669 dinara (kg)
  • Orada sveža - 1.199 dinara (kg)

Kažu i da kupci često koriste uslužno pečenje ribe, a cena u ovom slučaju ide od 35,90 do 334,50 dinara za 100 grama.

Cenovnik pečene ribe
Cenovnik pečene ribefoto: Tamara Trajković

Na pojedinim mestima cena ribe je skočila za čak 30 odsto, pa se poslednjih meseci slabije i kupuje. Ipak, kako su nam potvrdile radnice ribarnice, početak posta im je i ovog decembra napravio više posla.

Podsetimo, u ribarnicama širom Srbije je velika razlika u cenama, pa tako sveži šaran u nekim gradovima košta 480, a negde dostiže 850 dinara. U centru Beograda u ribarnicama se uglavnom prodaje za oko 700 dinara. Šnicle od šarana su u rangu junećeg buta i kilogram košta oko 1.250.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sveži šaran se u prvoj nedelji novembra u Beogradu najčešće prodavao po ceni od 610 dinara. Žitelji Sremske Mitrovice su najskuplje plaćali ovu ribu, 850 dinara, dok je kod Nišlija bila najjeftinija i koštala je 480, a kod Leskovčana je bila deset dinara skuplja. U Novom Sadu, Pančevu i Subotici šaran je koštao 700 dinara, a 50 dinara više je trebalo izdvojiti u Kragujevcu, Kraljevu i Novom Pazaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.