MNOGI SE GREJU NA GREJALICU I PRAVE ISTU GREŠKU: Pa se posle HVATAJU ZA GLAVU
Računi za struju, Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić

OBRATITE PAŽNJU!

MNOGI SE GREJU NA GREJALICU I PRAVE ISTU GREŠKU: Pa se posle HVATAJU ZA GLAVU

Pročitajte i primenite ovih šest saveta

Objavljeno:

Grejalice i kalorifere treba izbegavati za dogrevanje prostorija, jer znatno povećavaju račune za struju. Štedljiviji su klima-uređaji, ali, ipak, najisplativije je koristiti TA peći i mermerne ploče.

Ukoliko ste među onima koji koriste električne grejalice, trebalo bi da pripazite na određene stvari kako biste izbegli nezgode i požar.

Pročitajte i primenite ovih šest saveta.

Ne zanemarujte uputstva za korišćenje i oznake upozorenja

– Pre nego što uopšte uključite novi električni grejač, pažljivo proučite nalepnice koje se nalaze na njemu i oznake upozorenja kako biste se upoznali sa potencijalnim opasnostima ili sigurnosnim savetima specifičnim za taj model – savetuje Međunarodna fondacija za električnu bezbednost (ESFI).

Grejalica
Grejalicafoto: Prinstcreen/Youtube/Over the hills

Nemojte je staviti na mesto na kojem se ukućani puno kreću

Električni grejači su najdelotvorniji kad greju mali zatvoreni prostor, kao što su kupatilo ili spavaća soba. Međutim, grejanje prostorija u kome se ljudi puno kreću može da bude jako opasno, pogotovo ako imate decu i ljubimce. Ne želite da se iko saplete i padne, i/ili da se opeče.

Nabavili ste najjaču električnu grejalicu

Kad su u pitanju električne grejalice, veće ne znači da su grejalice i bolje. Umesto toga, preporučuje se kupovina električne grejalice koja je dizajnirana za zagrevanje prostorije u kojoj nameravate da je koristite, tako da kupovina bilo čega većeg od predložene grejalice, u suštini, predstavlja samo veći trošak novca i energije, piše Novi.ba.

Uključena je u struju pomoću produžnog kabla

Obavezno uključite električnu grejalicu pravo u utičnicu na zidu (ako je moguće da je samo ona uključena u tu utičnicu) umesto u produžni, ili razvodni kabl, za koji je dokazano da bi mogao da se pregreje i prouzrokuje požar. Ali ako ne možete da izbegnete produžni kabl, upotrebite najkraći mogući koji vam omogućava grejanje željene prostorije.

Osigurajte da barem tri metra u radijusu grejalice nema ničeg zapaljivog

– Osim što ih treba držati podalje od područja u kojem je puno ljudi, takođe pazite da ne postavljate električnu grejalicu na udaljenost od tri metra od stvari koje su lako zapaljive – poput veštačke jelke, starih novina, stolnjaka ili odeće – upozorava ESFI.

Umesto toga uvek stavljajte električnu grejalicu na ravne čiste površine, izbegavajući mesta kao što su ormarići, stolovi, nameštaj ili tepisi, koji bi mogli da se pregreju, izazovu požar, ili da prouzrokuju lakše prevrtanje. Ako je moguće, kupite jedinicu sa sigurnosnim prekidačem pri prevrtanju, koji automatski isključuje grejalicu ako se sruši.

Ostavljate grijalicu uključenu bez nadzora

Kada ne koristite grejalicu, preporuka je da je isključite iz utičnice i da uvek budete u prostoriji dok grejalica radi.

Koliko zapravo troši grejalica?

Pravu potrošnju grejalice možete jednostavno izračunati upotrebom wattmetra koji se u centrima može nabaviti za manje od 2.000 dinara. Ponekad grejalica ima manja odstupanja i troši nešto manje ili nešto više od deklarisane snage.

Takođe, potrošnju možete izmeriti tako da ugasite sve potrošače i upalite samo grejalicu na sat vremena te zapišete stanje brojila pre i nakon merenja. Uzmite u obzir da uređaji u stand-by modu (ugašeni televizor, frižider, wifi ruter) takođe troše nešto energije, ali ova će vam metoda dati odokativan rezultat potrošnje.

Pretpostavimo da grejalica koju ste nabavili troši tačno onoliko koliko piše na deklaraciji – 2000 W (2 kW). Bez obzira da li je vaša grejalica kalorifer, konvektor, uljni radijator, termoakumulaciona peć – ona će prostoru predati jednaku količinu toplotne energije.

2 kW * 1 h = 2 kWh

Ukoliko grejalicu jačine 2 kW ostavite da radi punim intenzitetom neprekidno sat vremena, ona će potrošiti tačno 2 kWh.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.