TOPLANE SU POČELE SA RADOM, A OVO GREJNO TELO JE NAJGORE: Električar za Espreso otkrio kako da UŠTEDITE tokom zime
Ilustracija, Foto: Profimedia

električar razbio sve mitove o štednji struje

TOPLANE SU POČELE SA RADOM, A OVO GREJNO TELO JE NAJGORE: Električar za Espreso otkrio kako da UŠTEDITE tokom zime

Elektičar za Espreso otkrio koja je najpovoljnija opcija za grejanje dok toplane počnu sa radom. Takođe, pomenuo je i koje grejno telo troši najviše struje

Objavljeno:

Nadprosečno topli dani u oktobru odložili su grejnu sezonu u Srbiji. Ipak, to mnogim domaćinstvima nije išlo na ruku, najviše zbog niske jutarnje i večernje temperatura.

Građani su se dovijali na sve načine da u tim periodima zagreju prostorije, a danas je i tome došao kraj. Barem za one koji zavise od termoelektrana.

Naime, daljinski sistemi grejanja jutros su počeli sa radom, što znači da radijatori u 650.000 domaćinstava širom Srbije moraju da budu topli.

Izvršna direktorka "Beogradskih elektrana" Ivana Kalanja rekla je za RTS da su svi toplotni izvori tog preduzeća uspešno započeli prvi dan i da nema poremećaja na mreži.

Takođe, Vlada Srbije danas je produžila važenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta sa 90, na 180 dana.

U Služebnom glasniku objavljena je izmena uredbe koja je doneta početkom avgusta kada je bilo navedeno da će važiti 90 dana.

Drva, Ugalj, Pelet
foto: Printscreen/RTS

Tada je utvrđeno da maksimalna maloprodajna cena peleta opisanog u Uredbi ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Međutim, kako su energenti poput peleta, drva i uglja skuplji nego predhodne sezone, oni koji se još nisu spremili za zimu u dilemi su šta se najviše isplati. Računica pokazuje da će najmanji račun imati domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45.500 dinara.

Odgovor na pitanje koje grejanje se najviše isplati potražili smo od električara koji je čitaocima portala Espreso podelio korisne savete.

Najveći broj građana se dvoumi, odnosno troumi, između TA peći, grejalice i klime.

- Između TA peći, grejalice i klime najbolja je opcija klima i to po potrebi, ne ceo dan i ne konstantno. Dakle, da zagreje prostoriju i da se ugasi, istikao je električar za Espreso.

TA peć
foto: Printscreen/youtube/ Vesic

Objasnio je i koje je grejno telo najgora opcija.

- Najveci potrošač je TA peć, te bi ona bila poslednja opcija za korišćenje, ako neko nema drugu opciju. Po potrebi, najbolje bi bilo da se napuni pa povremeno da uzmlači samo prostoriju…

Električar je naveo i na koji način treba luftirati prostorije tokom hladnih dana i kako kuća da ostane topla kada niko ne boravi u njoj.

- Što se tiče luftiranja, toplota će se najviše zadržati kada prozor uopste nije otvoren što je i logično. Kako bi protok svežeg vazduha ipak postojao najbolje bi bilo da se luftira tokom danas kada je temperatura najveća. Ne ujutru posle buđenja ili uveče pre spavanja, jer su tada temperature znatno niže. Luftira se 10 do 15 minuta i odmah se zatvara, kaže naš sagovornik.

Električar razbio mitove o štednji struje

Za potrošnju struje vezuju se razne priče od kojih su mnoge neistinite. Ukoliko ste u zabludi kada je potrošnja električne energije u pitanju, vaša greška se pojavi u vidu uvećanog računa.

Neke od večitih dilema su da li je isplativije povremeno gasiti ili nikako ne gasiti bojler, treba li uključivati veš mašinu kada je jeftina tarifa, da li ringla troši više struje tokom popodneva itd.

Šta je mit, a šta istina pitali smo električara koji je rešio sve nedoumice u vezi potrošnje struje.

Kada treba da palimo TA peć i bojler tokom zime pred nama?

- Tea peć treba da se pali nakon 22h, a bojler treba da radi konstantno jer se potrošnja onda održava u balansu, a kada se isključuje, pa ponovo uključuje cripi veću količinu struje što onda bude skuplje na kraju meseca, navodi električar za Espreso koji radi na potezu Čačak-Mrčajevci.

Da li ringla troši više struje tokom popodneva kada svi spremaju ručak ili je to mit?

- Da, troši više. Najbolje ko je u mogućnosti da sprema ručak u vreme kada najmanje ljudi to radi, jer je tada "opterećenje" najmanje, ističe električar.

U koje doba dana se struja najviše troši?

- Najviše se troši tokom zime i to u periodu od 16h do 22h, jer tada sve radi i sve je uključeno, napominje električar za naš portal.

Da li je tačno da i klima manje troši kada radi 24h ili treba da se uključuje po potrebi?

- Klima nije kao bojler i ne treba da radi 24h, treba da se uključi onda kada je to neophodno. Na svakoj klimi piše kolika je potrošnja struje i najbolje da se uključivanje uskladi u odnosu na to, objašnjava električar.

Klima
foto: Profimedia

Podsetimo, kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Posebno je važan predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da JP u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Detaljniji podaci i predlozi preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nalaze se na linku:https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/saopstenja/predlog-preporuka-za-smanjenje-potrosnje-elektricne-i-toplotne-energije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.