DA LI STE SVESNI KOLIKO NOVCA DAJETE NA CIGARETE? Računica je VEOMA ZABRINJAVAJUĆA
Cigarete/Ilustracija, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

LUKSUZ KOŠTA

DA LI STE SVESNI KOLIKO NOVCA DAJETE NA CIGARETE? Računica je VEOMA ZABRINJAVAJUĆA

Da li ćete razmisliti o tome da prestanete sa konzumiranjem cigareta kada saznate koliko novca godišnje izdvajate za taj luksuz?

Objavljeno:

Poslednje poskupljenje cigareta desilo se 1. jula ove godine kada su svi brendovi poskupeli za 10 dinara.

Ekonomska kriza preti da zavlada u celom svetu, pa tako i u Srbiji...

S obzirom da inflacija neprestano raste, cene mnogih proizvoda su skočile. Uz to je stiglo i poskupljenje struje i grejanje, sve u kratkom roku, pa su neke stvari koje su ranije bile jako pristupačne danas postale luskuz.

Građane zanima kako da uštede što više novca, ali šta ćemo sa pušačima? "Nikotinski zavisnici" su takođe obuhvaćeni krizom kao i ostali građani, ali za cigare se svakog dana mora izdvojiti novac!

Da li ćete razmisliti o tome da prestanete sa konzumiranjem cigareta kada saznate koliko novca godišnje izdvajate za taj luksuz?

Pušenje
foto: Profimedia

Kako stvari stoje, od poslednjeg poskupljenja cigarete iz serije Pall Mal, koje važe za jeftinije i čija cena se do sada kretala u rasponu od 290 do 330 dinara, sada su skuplje za 10 dinara, a najeftinija paklica sa najnovijom korekcijom, iznosi okruglo 300 dinara.

U kategoriji jeftinijih cigareta je i „Drina“, koja od danas košta 310 dinara.

Omiljene cigarete ženske populacje su Eve 120‘s, koje spadaju u red skupljih „nikotinskih zanimacija“, a jedna kutija košta 420 dinara. Njihovo poskupljenje, kao i korekcija cene Marlbora tek predstoji.

Najpopularniji brend među pušačima, svakako je Marlboro.

Najjeftinija paklica Marlbora (plavi) za sada je 360 dinara, dok je popularni „crveni Marlboro“ skuplji i iznosi 400 dinara.

Sa druge strane, najskuplje su Sobranie (tabakera), za koje je, za paklicu od 20 cigareta potrebno izdvojiti 560 dinara.

Novčanik
foto: Petar Lazović

Uzmimo da je prosečna cena pakle cigareta u Srbiji 350 dinara, a kada to stavimo na papir dolazimo do zaključka da pušačima mesečno ode 10.500 dinara na ovo zadovoljstvo i to ako puše samo paklu dnevno. Na godišnjem nivou, po ovoj računici, ode 126.000 dinara na cigarete.

Oni koji biraju jeftinije brendove, a najjeftinije cigarete su kao što rekosmo koštaju 300 dinara, oni ostanu "kraći" na mesečnom nivou za 9.000 dinara, a na godišnjem 108.000 dinara.

E sad, oni koji baš vole da uživaju u duvanskom dimu izdvajaju čak 560 dinara dnevno za paklu cigara. Računica na mesečnom nivou iznosi 16.800 dinara, dok na godišnjem čak 201.600 dinara.

Da li se isplati?

Pišite nam u komentarima vaše mišljenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.