SRBI STREPE DA BI STRUJA MOGLA DA POSKUPI PRE KRAJA GREJNE SEZONE: MMF predložio korekciju cena!
Poskupljenja struje, Foto: Beta

važno!

SRBI STREPE DA BI STRUJA MOGLA DA POSKUPI PRE KRAJA GREJNE SEZONE: MMF predložio korekciju cena!

Stručnjak za energetiku u “Dilojtu” Željko Marković, kaže da je mišljenje MMF-a o povećanju cene struje u toku grejne sezone realno jer u suprotnom EPS i naredne godine ide u još veće gubitke

Objavljeno: 10:06h

Međunarodni monetarni fond, tokom nedavnih razgovora, preporučio je državnom vrhu Srbije da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje naviše i to još tokom ove grejne sezone, jer u protivnom budžetski rashodi bi bili značajno uvećani i mogli bi da ugroze javne finansije.

Prema saznanjima medija, oni smatraju da nedavno povećanje cene kilovata za domaćinstva i male kupce od 6,5 odsto nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije i racionalno poslovanje EPS-a, posebno u uslovima energetske krize. Kako bi se koliko toliko ovi problemi prevazišli, oni smatraju da bi još tokom ove grejne sezone trebalo da se cena kilovata uveća bar za 10 odsto. To praktično znači, da ako bi se njihove preporuke uvažile, domaćinstva i pre 15 aprila, do kada traje grejna sezona, čeka još jedno poskupljenje.

EPS
foto: EPS

Da ovakav razvoj situacije može da se desi, vidi se i iz izjava srpskih zvaničnika, koji su usledile nakon sesije sa MMF-om. Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju tu mogućnost najavio.

- Ne kažem da neće biti povećanja između osam i deset odsto, ali i pored toga građani i investitori imaće i dalje najnižu cenu struje - izjavio je Vučić.

Sličan stav je iznela i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

- Cena struje i gasa mora doći na dnevni red, i to više pre, nego kasnije, jer su energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više - rekla je Đedović za Euronews Srbija.

Iako ni predsedenik ni ministarka nisu odredili rok za poskupljenje, naš izvor iz Nemanjine 11 kaže da se ozbiljno razmatraju preporuke MMF.

- Srbija je počela pregovore oko novog stenbaj aranžmana sa MMF i njihovi stavovi i analize imaju težinu jer je on po svojoj suštini više obavezujući od aktuelnog koji je savetodavnog karaktera. Upravo zato i njihove preporuke da se cene struje, ali i gasa koriguju u toku grejne sezone, dobijaju na značaju. Oni posebno insistiraju na izmeni cenovne politike u oblasti električne energije, jer ako se to što pre ne izmeni mogu se značajno narušiti javne finansije. Njihova preporuka je da bi poskupljenje struje trebalo da se definiše tokom ove grejne sezone, odnosno da se projekcija napravi u prvim danima 2023. godine. Za njih bi bilo važno da se računi za domaćinstva uvećaju tokom februara, najkasnije u martu - navodi naš sagovornik.

Struja, Evropa, Srbija, Zima, Pare, Dinari, Evri
foto: Profimedia

On dodaje da je pitanje datuma ostalo otvoreno jer srpski državni vrh treba da uradi analizu o posledicama koje bi državna kasa imala ako bi cena struje ostala nepromenjena do kraja grejne sezone.

- Pored toga srpski zvaničnici sagledaće i posledice poskupljenja tokom grejne sezone na standard građana. Sve u svemu situacija je komplikovana jer MMF smatra da država ne može da subvencioniše cenu struje jer se onda uvećavaju budžetski rashodi što ugrožava i javne finansije. Njihov stav je da preko EPS-a ne treba da se vodi socijalona politika već da država treba da nađe mehanizme kako bi zaštitila najugroženije kategorije građani. U ovakvoj svetskoj krizi, procene su da je manje zlo da se cena struje poveća za 10 odsto nego da zbog nedostatka para uslede restrikcije jer nismo u mogućnosti da je kupimo - kaže naš izvor.

Stručnjak za energetiku u “Dilojtu” Željko Marković, kaže da je mišljenje MMF-a o povećanju cene struje u toku grejne sezone realno jer u suprotnom EPS i naredne godine ide u još veće gubitke.

- Država je gubitke u ovoj godini morala da pokriva rebalansom budžeta. MMF dobro poznaje situaciju u EPS-u jer su i raniji aranžmani imali posebne smernice za ovu kompaniju. I ja smatram da je korekcija bar od 10 posto potrebna da bi EPS mogao normalno da funkcioniše jer je na berzama struja preskupa. Trenutna cena struje za domaćinstva u Srbiji, bez taksa i mrežarine, je 41 evro po megavat-satu, što je znatno niže od onog što EPS košta, a što uključuje troškove proizvodnje plus uvoz. Ako bi se gledali prosečni troškovi proizvodnje struje, EPS bi megavat i za domaćinstva trebalo da košta 95 evra - kaže Marković. On dodaje da i EPS mora da racionalizuje svoje poslovanje i smanji troškove.

Struja, Naplata, Kućni uređaji
foto: Nemanja Pančić, Beta, Rina

- Poskupljenje struje ili gasa su nepopularne mera, ali je to u ovakvoj krizi nužnost. Standard nekih kategorija građana će sigurno tom merom biti narušen, ali država mora da nađe mehanizme da zaštiti najugroženuije slojeve stanovništva. Mislim da je obuhvat ljudi u kategoriji energetski zaštićenog kupca mali i da bi morali da se kriterijumi menjaju i prilagode situaciji. MMF na tome insistira jer smatraju da preko cene struje ne može da se vodi socijalna politika - navodi Marković.

I glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, smatra da se u energetici desila serija problema u najgorem mogućem trenutku, i da situacija u EPS-u može biti još dramatičnija ako se cena struje što pre ne koriguje .

- Taj procenat zavisiće i od toga koliku količinu struje treba da uvezemo. Mora da se nastavi sa redovnim prilagođavanjem cena, a samo na osnovu efekata povećanih troškova proizvodnje, struja bi trebalo da poskupi za 15 odsto - objasnio je Šestović na panelu “Da li će energetska preduzeća da zapale šibicu u budžetu”.

Inače, ako bi došlo do poskupljenja struje za 10 posto, prosečnom domaćinstvu, koje troši oko 350 kilovata mesečno i račun plaća oko 4.000, uvećanje bi bilo između 370 do 400 dinara.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.