OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Oglasio se PIO FOND, ova pravila važiće za najstarije građane!
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

važno

OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Oglasio se PIO FOND, ova pravila važiće za najstarije građane!

Od 1. januara 2023. godine važiće novi uslovi za odlazak u penziju

Objavljeno:

U skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2023. godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju, podsećaju iz PIO fonda.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2023. godini 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

PIO fond
foto: Nebojša Mandić

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

pio fond
foto: Beta / Dragan Gojić

Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.