"ILI DRHTIŠ ZBOG RAČUNA ILI ZBOG HLADNOĆE": Građani na kolenima, cene hrane PAPRENE, a sad se mole za BLAGU ZIMU!
Radijator, Foto: Profimedia

LEPO VREME SE BLIŽI KRAJU

"ILI DRHTIŠ ZBOG RAČUNA ILI ZBOG HLADNOĆE": Građani na kolenima, cene hrane PAPRENE, a sad se mole za BLAGU ZIMU!

Meteorolozi pozivaju stanovnike da se toplo oblače jer se lepo vreme bliži kraju

Objavljeno: 09:33h

Enkarna, 62-godišnja španska penzionerka sa mesečnim primanjima od 600 evra, sa nelagodom sluša vremensku prognozu na radiju u malom stanu u Madridu.

Meteorolozi pozivaju stanovnike da se toplo oblače jer se lepo vreme bliži kraju. Enkarna već ima problema jer su cene hrane enormno porasle poslednjih meseci, pa sada mora da odluči da li da živi bez svetla ili grejanja, prenosi Indeks.

"Ove zime neću da uključujem grejanje. To je jedino čega mogu da se odreknem. Spavaću pokrivena sa pet-šest ćebadi i moliti se da zima ne bude hladna kao prethodnih godina", rekla je ona za špansku javnu televiziju TVE. Uprkos povoljnoj klimi, Španija je jedna od zemalja koje su teško pogođene poskupljenjem grejanja.

Energetsko siromaštvo u Španiji

Oko 10,9 odsto stanovnika reklo je da ne može dovoljno da zagreje svoj dom, dok je to u proseku reklo 8,2 odsto stanovnika Evropske unije, pokazuju podaci statističkog zavoda Evrostat još za 2020. godinu.

Organizacija ECODES na svom sajtu upozorava da "milioni domaćinstava nemaju pristup osnovnim energetskim uslugama, što ih sprečava da održavaju zdrav i dostojanstven način života“. "To se zove energetsko siromaštvo“, ističe organizacija sa sedištem u gradu Saragosi, koja je od 2013. godine pružila pomoć za 8.500 porodica u okviru svog odeljenja "Energija i ljudi“.

Direktorka EKODES-a Sesilija Foronda upozorava da će u narednim nedeljama situacija biti još teža jer broj energetski siromašnih u Španiji, zemlji sa 47 miliona stanovnika, značajno raste. "Mnoge porodice su izgubile posao tokom pandemije korona virusa, mnoge provode više vremena kod kuće, pa je neophodno imati adekvatne energetske uslove“, kaže ona.

U 2020. godini 22 odsto stanovništva bilo je u opasnosti da padne u ovu vrstu siromaštva, a cene grejanja su počele da nezaustavljivo rastu 2021. godine, što je nastavljeno i ove godine. "Krajem ove godine videćemo mnogo težu statistiku“, napominje Foronda. "Situacija je kritična“, dodaje.

radijator
foto: Marina Lopičić, News 1

"Ili drhtiš zbog računa ili zbog hladnoće"

Marija Hesus je upravo otkrila šta znači biti energetski siromašan. Ona je imigrant koja je u Španiju došla 2005. godine i zarađuje 850 evra mesečno kao čistačica. Od njene plate živi četvoročlana porodica, pa ove zime zbog poskupljenja neće moći da uključi grejanje.

"Ili drhtiš zbog računa ili zbog hladnoće“, kaže u svom stanu koji naziva pećinom. "To utiče i na naše mentalno zdravlje. Jednostavno nemamo volje da se družimo ni sa kim", objašnjava. Oko 6,6 odsto Španaca reklo je 2019. da ne mogu da plate račune na vreme.

Njihov broj je porastao na 9,6 odsto godinu dana kasnije, prema podacima španskog Ministarstva za ekološku tranziciju i demografiju. Ekonomska kriza, kao nastavak pandemije, i aktuelna inflacija povećavaju broj ugroženih.

Aleksandar Elu, koji se bavi dečjim siromaštvom u organizaciji Save the Children, upozorava da u trenutnoj situaciji najviše pate upravo deca. "To može imati ozbiljne posledice po decu“, naglašava on. "Nedostatak svetlosti ili toplote utiče na njihovo zdravlje i uspeh u školi, s obzirom da u takvim uslovima moraju da uče kod kuće“, dodaje on.

Radijator, Grejanje
foto: Profimedia

Vlada obećava pomoć

Španska levičarska vlada saopštila je prošlog meseca da će pružiti pomoć za 40 odsto domaćinstava, za šta će iz budžeta izdvojiti tri milijarde evra. "Sa novim paketom mera pojačaćemo zaštitu stanovnika“, rekao je premijer Pedro Sančez u parlamentu 13. oktobra.

Oko 1,5 miliona najsiromašnijih građana biće privremeno stavljeno pod novu tarifu, pa bi njihovi računi trebalo da budu 40 odsto manji. Vlada je još ranije uvela "socijalne vaučere za grejanje”, jednokratnu uplatu novca na račune najugroženijih stanovnika. U 2019. ova pomoć je iznosila do 124 evra za najugroženije, a Sančez je najavio da će ubuduće biti 375 evra.

Organizacije poput EKODES-a traže od vlade dodatne mere i da obuhvate veći deo stanovništva jer je, kažu, situacija kritična. "Bila bih veoma srećna kada bih poslednje dane života mogla da provedem u toploj kući, bez prašine i prljavštine i bez zavisnosti od tuđe pomoći“, kaže penzionerka Enkarna.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.