NBS UPOZORILA NA LAŽNE DINARE: Dobro proverite ŠTA imate u NOVČANIKU, ove NOVČANICE najviše FALSIFIKUJU!
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

OBRATITE PAŽNJU!

NBS UPOZORILA NA LAŽNE DINARE: Dobro proverite ŠTA imate u NOVČANIKU, ove NOVČANICE najviše FALSIFIKUJU!

Od ukupno oko 12,8 miliona dinara, kolika je dinarska protivvrednost falsifikata svih valuta, dominantan je udeo falsifikovanih evra

Objavljeno:

U prvih devet meseci ove godine otkriveno je 2.840 falsifikovanih novčanica, od čega je bilo najvise dinarskih 2.243, ili 78,98 odsto, zatim 403 falsifikata evra, 14,19 odsto, 97 dolarskih novčanica ili 3,42 odsto, kao i 97 komada ostalih valuta, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Među otkrivenim dinarskim falsifikatima preovlađivale su novčanice u apoenima od 2.000 dinara, zatim od 1.000 i 500 dinara.

Ova tri apoena bila su među najviše falsifikovanim dinarskim novčanicama i u poslednjih 10 godina.

Kada se uporede otkriveni falsifikati sa gotovim novcem u opticaju, vidi se da su na milion originalnih novčanica u opticaju otkrivene 4,4 falsifikovane novčanice.

Falsifikat
foto: Stefan Jokić

Što se deviza tiče, u periodu januar-septembar otkriveno je 597 falsifikovanih novčanica, a najviše evra, 403 falsifikata i to najčešće u apoenima od 100 i 50 evra a sledeći su američki dolari.

Od ukupno oko 12,8 miliona dinara, kolika je dinarska protivvrednost falsifikata svih valuta, dominantan je udeo falsifikovanih evra, oko šest miliona dok su dinarski falsifikati iznosili nešto više od 4,1 milion.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.