KOLIKO JE ISPLATIVO SADA DIĆI KREDIT: Mišljenja stručnjaka PODELJENA, evo od čega zavisi!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, Stefan Jokić, Filip Plavčić, Profimedia

inflacija

KOLIKO JE ISPLATIVO SADA DIĆI KREDIT: Mišljenja stručnjaka PODELJENA, evo od čega zavisi!

Situacija je trenutno takva da niko ne može da nam garantuje isplativost uzimanja kredita

Objavljeno:

Trenutno jedna od većih dilema koje opseda naše sugrađane je, s'obzirom na rast kamata i zatezanje monetarne politike širom sveta, da li se zaduživanje kod banaka, tj. uzimanje kredita, uopšte isplati? Mišljenja stručnjaka su podeljena. Dok jedni ističu da je bolje uzeti kredit sada, nego za godinu dana kada je on potencijalno skuplji, drugi savetuju da je najbolje ipak sačekati.

Kako poslednjih meseci sve centralne banke širom sveta podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, a istovremeno iz više izvora možemo čuti informacije da ovaj trend neće stati u neko dogledno vreme, zaduživanje i ulaganje stoji pod znakom pitanja.

Situacija je trenutno takva da niko ne može da nam garantuje isplativost uzimanja kredita. Ono što je sigurno i u čemu su stručnjaci saglasni jeste da jedina garancija mogu da nam budu naša primanja i da ukoliko ne moramo, ipak dobro razmislimo o zaduživanju.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

- Kredit je dobar finansijski alat ko zna da ga koristi. Ono što predstavlja najveću grešku građana je što uzimaju kredit onda kada moraju, kaže Dušan Uzelac glavni i odgovorni urednik portala Kamatica.

- Moj savet je ukoliko uzmemo u obzir da će kamatne stope nasatviti da rastu, što je donekle i najavljeno, da svi oni koji žele da se zaduže kod banke urade to sada, a ne za godinu dana. Jer ako se rast kamatnih stopa nastavi, sledeće godine u ovom periodu bar 10 odsto će biti skuplje, nego što je to sada.

- To bi u suštini značilo uštedu od 10 odsto, ukoliko se sada odlučimo za zaduživanje, nastavlja Uzelac.

- Ono što je najbitnije kada uzimate stambeni kredit jeste da imate kapacitet zarade. Svakako je moja preporuka da je kredit bolje uzeti sada, ali nikako ne pre procene da li vam je zaista potreban, zaključuje on.

Kamate će morati da se stabilizuju

Profesor Ekonomskog fakultet u Beogradu i ekonomista Ljobodrag Savić smatra da dobra i sigurna zarada ima veliku ulogu u odluci da li uzeti kredit ili ne.

- Ukoliko imate dobru zaradu kredit svakako dolazi u obzir. Ono što bi najbolje bilo zbog trenutne situacije u svetu jeste da taj krediti bude sa fiksnom kamatnom stopom. Uzimajući kredit sa promenljivom kamatnom stopom mnogo rizikujemo. Jer situacija svakog časa može da se promeni, kaže Savić.

Savić ističe da što se tiče trenutne situacije, ukoliko nije neophodno, treba sačekati sa uzimanjem kredita.

- Kamatne stope sada jesu u porastu i biće još neko vreme, ali u nekom momentu moraće da se stabilizuju. Kako su rasle, tako će morati i da padnu, nastavlja Savić dodajući da era jeftinog novca nije prošla, već da "se period jeftinog i skupog novca smenjuju, to je ciklično".

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.