ZATVORENE PRIJAVE ZA DOBIJANJE SUBVENCIJA: Poznato ko će imati PREDNOST za zamenu stolarije u Novom Sadu
ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

saopšteno je

ZATVORENE PRIJAVE ZA DOBIJANJE SUBVENCIJA: Poznato ko će imati PREDNOST za zamenu stolarije u Novom Sadu

Javnim pozivom su definisani kriterijumi za bodovanje prijava građana

Objavljeno: 20:37h

Juče je zvanično završen proces prijave Novosađana za subvencije Grada, a koje se odnose na energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Ovim javnim pozivom su obuhvaćene mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje se odnose na: zamenu spoljnih prozora i vrata, nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i/ili biomasu, zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora, nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i nabavku i ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode.

Kako je istaknuto iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine, građanima koji su podneli prijavu za zamenu stolarije i koji se nađu na rang listi u okviru opredeljenih sredstava, biće odobrena sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, a maksimalno 140.000,00 dinara po pojedinačnoj prijavi.

-Nakon što Komisija pregleda prijave i utvrdi tačan broj prijava građana koji ispunjavaju uslove Javnog poziva, znaće se tačan broj građana koji će dobiti bespovratna sredstva – istakli su iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Prioritet će imati građani sa lošijom stolarijom na kući i koji se ne greju na gas

Javnim pozivom su definisani kriterijumi za bodovanje prijava građana, kao i neophodna dokumentacija koja treba da se dostavi prilikom prijave. Kriterijumi koji će se uzimati u obzir prilikom bodovanja su: postojeće stanje u pogledu termičke izolacije objekta, postojeći način grejanja, postojeće karakteristike spoljne stolarije, K faktor zauzetosti površine, kao i prethodno korišćenje subvencija za energetsku sanaciju.

-Što se tiče zamene stolarije, najveći broj bodova će dobiti građani koji imaju drvene, jednostruke prozore sa jednim staklom, spoljne zidove i krov bez termičke izolacije i koji se greju na ugalj, lož ulje ili mazut.

Etaža na objektu za koji se konkuruše mora biti nastanjena

Za stambene objekte sa više etaža jednog vlasnika, sredstva se mogu koristiti za zamenu stolarije na jednoj ili svim etažama s tim da zamena stolarije na svakoj od etaža mora biti kompletna.

-Kako je predmet Javnog poziva zamena postojeće stolarije koja ne ispunjava kriterijume energetske efikasnosti, a ne ugradnja nove stolarije na objektima u izgradnji, etaža za koju se podnosi prijava treba da bude nastanjena.

Detaljno će biti razmotrene sve pristigle prijave

S obzirom da je Javni poziv bio otvoren do 30.9.2022. godine i da postoji velika zainteresovanost građana, shodno pristiglom broju prijava Komisija će u propisanim rokovima pristupiti razmatranju prijava, bodovanju na osnovu utvrđenih kriterijuma i donošenju preliminarne liste građana, prenosi nsuzivo.

Sledeći koraci koji se preduzimaju su: terenski obilazak Komisije radi uvida u stanje stambenih objekata za koje je podneta prijava, donošenje revidirane preliminarne liste i na kraju donošenje konačne liste građana kojima će biti odobrena bespovratna sredstva.

Za potrebe sprovođenja Javnog poziva za učešće građana u sprovođenju mera energetske sanacije, porodičnih kuća i stanova koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji Grada Novog Sada za 2022. godinu, opredeljena su sredstva u iznosu od 47.500.000 dinara.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.