EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE: Poznato je ŠTA SE DESILO
Naftovod, Foto: Profimedia

EKONOMIJA

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE: Poznato je ŠTA SE DESILO

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj ceni, od 83,47 dolara

Objavljeno:

Cene nafte stabilizovale su se danas iznad tačke od 90 dolara, poduprte geopolitičkim rizicima koji su zasenili strahovanja da će postrožena monetarna politika u nizu velikih privreda izazvati recesiju i naškoditi potražnji.

Na londonskom je tržištu cena barela sirove nafte nakon podneva bila viša za 71 cent nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 90,54 dolara. Nakratko je bila porasla više od dva dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj ceni, od 83,47 dolara nakon što je nakratko bio poskupio više od tri dolara. Cene su snažno porasle u jutarnjoj trgovini pod uticajem naznaka oporavka potražnje u Kini od strogih mera suzbijanja korone

Putinova mobilizacija

Barem tri kineske državne rafinerije i velika privatna rafinerija razmatraju povećanje proizvodnje do 10 posto u oktobru u odnosu na septembar zbog snažnije potražnje i mogućeg rasta izvoza goriva u četvrtom tromesečju, rekli su upućeni izvori.

Potporu cenama pruža i moguća eskalacija rata u Ukrajini nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u srijedu najavio delimičnu mobilizaciju i podržao referendume na odmetnutim ukrajinskim područjima, potaknuvši zabrinutost za snabdevanje.

Evropska unija odgovorila je najavom novih sankcija protiv Rusije. Brisel razmatra limit za cenu ruske nafte, stroža ograničenja izvoza tehnoloških proizvoda u Rusiju i nove sankcije za ruske državljane, rekli su diplomati u četvrtak.

Geopolitički rizici

Geopolitički rizici zasenili su tako zaoštravanje monetarne politike u nizu velikih privreda. Američka centralna banka podigla je u sredu kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, a njen primer sledile su i švajcarska i britanska središnja banka, pokušavajući ukrotiti inflaciju.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV, Profimedia

Evropska centralna banka podigla ih je već pre desetak dana, takođe za tri četvrtine postotnog boda. "To samo pokazuje koliko je sinhronizovan aktualni ciklus pooštravanja monetarne politike", ističu u Deutsche Bank-u.

Podizanje troškova zaduživanja moglo bi izazvati recesiju, a to bi značilo slabiju potražnju za naftom. Kočnica cijenama bio je i podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 1,1 milion barela. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u sredu pojeftinio 24 centa, na 96,31 dolar.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.