POČINJE PROVERA 500.000 DRŽAVNIH PLATA! Od novembra pod lupom svaki čovek, svaka zarada, bonus i isplata...
Plata, Foto: Petar Lazović, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

PROJEKT ISKRA

POČINJE PROVERA 500.000 DRŽAVNIH PLATA! Od novembra pod lupom svaki čovek, svaka zarada, bonus i isplata...

To znači da će pod tu lupu Ministarstva finansija biti stavljene oktobarske plate za 1.805 korisnika u osnovnim i srednjim školama i učeničkim i studentskim domovima

Objavljeno: 10:29h

Zarade i druge isplate iz budžeta za 111.598 zaposlenih u prosveti, od novembra ulaze u jedinstven informacioni sistem projekta “Iskra” što znači da će pod lupom biti svaki dinar koji je za njih izdvojen po svim osnovama iz državne kase, saznaje “Blic Biznis”.

To znači da će pod tu lupu Ministarstva finansija biti stavljene oktobarske plate za 1.805 korisnika u osnovnim i srednjim školama i učeničkim i studentskim domovima, čime se zvanično ulazi u drugu, od četiri predviđene faze ovog izuzetno važnog projekta, koji je definisan početkom prošle godine.

Na taj način, i Srbija se uključila u svetske standarde dobre prakse praćenja izdvajanja novca iz državne kase za zaposlene u javnom sektoru.

Plata
foto: Printscreen/Google

Cilj ovog jedinstvenog informacionog sistema, je uvid i kontrola podataka korisnika budžeta svih nivoa vlasti u realnom vremenu, koji se odnose na ukupan broj zaposlenih, izabranih i postavljenih lica i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, i načina na koji koriste novac iz državne kase. Istovremeno ovim projektom obezbediće se i reforma sistema plata, ali i budžetskog planiranja i izdvajanja neophodnih sredstava.

Pioniri, odnosno prvi koji su okušali prednosti ovog sistema od januara ove godine, su su 637 direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava iz oblasti kulture, pravde i socijalne zaštite, odnosno 51.515 zaposlenih za koje se obračun radi.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ta prva faza pokazala izuzetne prednosti ovakvog jedinstvenog načina i potpuni uvid u trošenje državnih para.

- Prva faza, koja se odnosi na oblast kulture, pravde i socijalne zaštite, pokazala je da se sa jednog mesta za nekoliko sekundi može napraviti potpuni uvid u zarade više od 50.000 zaposlenih, ali količine novca koji se iz budžeta za njih izdvajaju. To izdvajanje se registruje ne samo po osnovu plata već i dodatnih primanja poput onih koji se odnose na naknade za učešće u u različitim odborima. Iz tih podataka može se videti i neke anomalije poput onih da su te nadoknade, čak i veće od njihovih plata-navodi sagovornik iz Nemanjine 11.

On dodaje da se u relativno kratkom periodu prešao put od definisanja projekta “Iskra” do njegove praktične primene.

- Zasluge za to pripadaju timu Siniše Malog jer su dogovor sa MMF brzo razradili i osposobili sistem u čiju je realizaciju uključeno oko 3000 stručnjaka koji su ugradili sve svetske standarde iz ove oblasti. Ti standardi pored potpune kontrole zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru,podrazumevaju i preciznije planiranje rashoda u budžetu. U prvoj fazi prakasa je poazala da gotovo ne postoje greške u obračunu zarada, koje su ranije bile često prisutne. U završnoj fazi su i aktivnosti za treću i četvrtu fazu, pa je realno da ceo sistem “ISKRA” zaživi do kraja 2023. godine kada bi trebalo da se obuhvate primanja zaposlenih u zdravstvu i lokalnoj samoupravi - objašnjava izvor.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

- Jedinstveni informacioni sistem za centralizovani obračun zarada u javnom sektoru (Projekat ISКRA) realizuje se kroz četiri faze. Prvom fazom projekta su obuhvaćeni direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava iz oblasti kulture, pravde i socijalne zaštite, a počela je od januara ove godine. Na sistemu je 637 korisnika, a obračun se radi za 51.515 zaposlenih. Druga faza projekta se odnosi na sektor prosvete, i obuhvata osnovne i srednje škole, učenički i studentske domove. Reč je o 1.805 korisnika, odnosno 111.598 zaposlenih, a njihov prelazak na produkciju sistema ISКRA počinje u novembru ove godine (oktobarska plata) i odvijaće se u talasima - u Ministarstvu finansija i dodaju:

"Treća faza projekta se odnosi na sektor zdravstva, a prelazak na sistem ISКRA se očekuje u četvrtom kvartalu 2023. godine. Četvrta faza odnosi se na jedinice lokalne vlasti sa indirektnim korisnicima. Na projektu se za ovu grupu korisnika trenutno odvijaju aktivnosti pripreme, a početak produkcije se očekuje u četvrtom kvartalu 2023. godine"

Oni dodaju da da ovaj sistem omogućava Ministarstvu finansija kontrolu i precizne podatke o korisnicima budžetskih sredstava. Cilj ovog sistema, kako navode, su i reforme sistema plata, budžetskog planiranja i izdvajanja neophodnih finansijskih sredstava. Na taj način će se u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava.

Ministarstvo finansija
foto: Printscreen/N1

Reč je o sistemskom projektu koji menja način na koji radimo i na koji se obračunavaju zarade svih zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. To znači bolju i efikasniju kontrolu, smanjuje se mogućnost greške i osigurava tačnost podataka - navode iz resornog Ministarstva.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.