SRBI KONAČNO PRIZNALI KOLIKI BAKŠIŠ OSTAVLJAJU KONOBARIMA: Jedni bi to NAJRADIJE UKINULI, a drugi...
Konobar, Foto: Profimedia

POVELA SE POLEMIKA

SRBI KONAČNO PRIZNALI KOLIKI BAKŠIŠ OSTAVLJAJU KONOBARIMA: Jedni bi to NAJRADIJE UKINULI, a drugi...

Većina korisnika odmah je priznala da je davanje napojnice ugostiteljskim radnicima nezaobilazno prilikom posete kafiću

Objavljeno:

Pored plate ili dnevnice koju je dogovorio sa svojim poslodavcem svaki konobar priznaće vam da na kraju smene "izađe" sa više novca nego što mu je obećano. Za to su zaslužni gosti koji ne žale da iznosom većim od onog koji piše na računu, pokažu koliko su zadovoljni uslugom koju su dobili u ugostiteljskom lokalu.

Sa druge strane, isti ti gosti u večitoj su dilemi da li i koliki bakšiš treba ostaviti, da ne preteramo ili da se ne osramotimo, a istovremeno "ne uvredimo" konobara. Nedavno se na Tviteru povela rasprava koja je pokazala šta Srbi misle o ovoj praksi.

"Ostavljate li bakšiš i da li imate nekakve prakse ili pravila", napisao je autor u tvitu i pokrenuo lavinu komentara.

Većina korisnika odmah je priznala da je davanje napojnice ugostiteljskim radnicima nezaobilazno prilikom posete kafiću, a otkrili su i iznose koje najčešće daju.

Bakšiš
foto: Printscreen Tviter

"U USA je to obavezno. Kad plaćaš oni ti ponude tri opcije 15, 20 ili 25 odsto na iznos računa. Ako hoćeš da budeš veliki gospodin daš 25 odsto. Znači do tebe je, stvar izbora", "Uvek mi je neugodno da ostavim bakšiš jer mi se čini da tom sićom ponižavam konobara, ali ipak ostavim jer znam da on to očekuje. Volela bih da se bakšiš ukine", "Naravno konobar 5-7 odsto, konobarica 10 odsto, nadprosečno simpatična i draga konobarica 15 odsto, frizerka uvek je ista 15 odsto", "Imam pravilo da ne ulazim u kafanu ako nemam za bakšiš. Neću ni da me služe", "Deset odsto naravno, nekad i više, zavisi od situacije", pisali su korisnici.

Slični komentari su nastavili da se nižu, javili su se i bivši konobari koji su objašnjavali ostalima zbog čega treba ostaviti bakšiš, dok su drugi opisivali uslove pod kojima vole da počaste konobara.

"Bio sam konobar u jednom periodu i znam koliko to znači konobaru, uvek ostavim koliko mogu u datom trenutku", "Gledam da bude uvek oko 20 odsto od iznosa računa, ali naravno po kvalitetu usluge", "Da, uvek i ne žalim ako mi je ulepšao uživanje ljubaznošću i brzom uslugom ili dobrom preporukom. Ako je baš baš kreten onda bakšiš nula", "Uvek. Tako me vaspitali ćale i keva i sad mi uslovni refleks", "Ponekad me sramota kad neki drugi plaća pa zaokružuje na primer 3.260 na 3.300", "Zaokružujem na prvu stotinu osim ako ceh nije sa 90 na kraju. Tada zaokružim na sledeću. Jedini uslov, ljubaznost", "Da, oko deset odsto ako su posebno neljubazni, a to je stvarno retko, ne ostavim", Deset odsto od iznosa na računu, ili koliko imam sitnijih para, ili da se zaokruži, ali ne do nekog jadnog iznosa", glase komentari.

Bilo je i onih koji su otkrili kada im je ova praksa neprihvatljiva, dok ostali kažu da bakšiš ostavljaju i trgovcima.

"Kad je skupo ne ostavljam. Neka mu da gazda", "Počeo sam davati bakšiše i blagajnicama/ima u trgovinama i trgovcima/kama na pijaci. Sve je to rudarski posao, a ljudima drago kad tako odreaguješ", "Kasirke ne smeju da uzimaju bakšiš. Sav višak uzimaju poslovođe. Uglavnom da nadomeste manjak kad postoji", "Ostavim svima i svuda, osim ako je neko bio bezobrazan", pisali su korisnici.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.