PRIMETILI STE DA U NAŠIM MARKETIMA VIŠE NEMA MESARA? Iz Tehnološke škole za Espreso otkrili ZAŠTO je to TAKO!
Foto: Printscreen/youtube/ Brainz TV, Profimedia

"Teoretski lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi"

PRIMETILI STE DA U NAŠIM MARKETIMA VIŠE NEMA MESARA? Iz Tehnološke škole za Espreso otkrili ZAŠTO je to TAKO!

Strani lanci u Srbiji radnicima nude veoma nepovoljne uslove. Zato se oni koji imaju ovaj zanat u rukama najčešće zapošljavaju u privatnim mesarama ili odlaze u inostranstvo

Objavljeno:

Praksa kod eminentnih socijalnih partnera, mogućnost dobijanja stipendije, zanat u rukama, obezbeđen posao... Kada govorimo o školovanju na smeru mesara u Srbiji, ono u teoriji ukratko izgleda ovako.

Gde je onda "zapelo"?

Odgovor se, kao i za većinu stvari, može lako pronaći u praksi.

Nepovoljni uslovi rada, male plate, odlazak zanatlija u inostranstvo gde su više cenjeni i bolje plaćeni... Evo odgovora i na pitanje zašto u velikim trgovinskim lancima nema ko da tranžira, seče i obrađuje meso.

Mesara
foto: Espreso

Nedostatku radne snage su se "prilagodili" i pojedini poslodavci, pa često i ne zahtevaju od radnika prethodno iskustvo na poziciji mesara. Naročito ako je u pitanju rad u nekom velikom trgovinskom lancu, supermarketu i sl.

Da je sve manje interesovanje učenika za smer mesara, potvrdila nam je i direktorka Hemijsko-prehrambene škole u Beogradu Nataša Parezanović.

Nataša Parezanović
Nataša Parezanovićfoto: Printscreen/youtube/ Brainz TV

Kaže da je pre situacija bila daleko bolja, ali godinama unazad interesovanje naglo opada, i to u tolikoj meri da je smer spao na pet učenika.

- Interesovanje učenika je izuzetno malo - gotovo da ga i nema. Ranije se upisivalo mnogo učenika i to sa velikim brojem bodova. Par godina unazad imamo samo jedno odeljenje i to sa manjim brojem učenika od predviđenih, a ove godine imamo samo pet upisanih učenika, ističe direktorica škole za Espreso i objašnjava zašto je interosavanja sve manje.

- Sve manje dece želi da upisuje zanate, jer im upisna politika omogućava upis na četverogodišnje školovanje, čak i sa 0 bodova na završnom ispitu, kaže naša sagovornica.

Stipednije, praksa, obezbeđen posao...

Hemijsko-prehrambena škola ima socijalne ugovore sa trgovinskim lancima o zapošljavanju učenika koji završe školu, stipendije, odlično organizovanu praksu i laboratorije.

- Učenici naše škole imaju izuzetno dobro organizovanu praksu kod eminentnih socijalnih partnera. Učenici imaju mogućnost dobijanja stipendije, o čemu su obavešteni na početku školovanja, kao i tokom prezentacije škole u osnovnim školama i na sajmovima obrazovanja. U školi imamo specijalizovanu, dobro opremljenu vežbaonicu, za učenike ovog obrazovnog profila u kojoj imaju mogućnost da usavršavaju znanja i veštine. Po završetku školovanja naši učenici steknu izuzetne veštine i mogu da stanu "rame uz rame" sa majstorima maloprodajnih objekata. Svim učenicima je nakon završenog školovanja je obezbeđen posao. U teoriji sve lepo zvuči, ali zainteresovanih učenika nema, ističe Nataša Parezanović za Espreso.

Poslodavci u prestonici kubure i sa pronalskom radnika na odeljenju delikatesa. Neretko primaju nekvalifikovanu i "priučenu" radnu snaga koja nekada kupcima napravi više štete nego koristi- nepravilno iseče meso ili suhomesnate proizvode, ne zna šifre robe, ne poznaje ponudu u rafovima...

1 / 5 Foto: Profimedia

Strani lanci u Srbiji, iako imaju mnoge beneficije i ostvaruju velike profite, radnicima nude veoma nepovoljne uslove.

Zato se oni koji imaju ovaj zanat u rukama najčešće zapošljavaju u privatnim mesarama ili odlaze u inostranstvo.

Podsetimo, srednje stručne škole godinama već ne mogu da popune sva mesta, iako su u pitanju neka od zanimanja koja su deficitirana i dobro plaćena. Koliko ponekad učenici greše što ne žele da upišu zanataske smerove, najbolje ilustruje primer zavarivača koji može da ima platu kao ajtijevac.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.