"JE L' SE TO ŠMRČE PA TAKVA CENA?": Kesica OVOGA je u Srbiji POSKUPELA 300%, kada će ODZVONITI BEZOBRAZLUKU?! FOTO
Ilustracija, Foto: EPA/Juan Ignacio Roncoroni, Društvene mreže

"SAMO 300%"

"JE L' SE TO ŠMRČE PA TAKVA CENA?": Kesica OVOGA je u Srbiji POSKUPELA 300%, kada će ODZVONITI BEZOBRAZLUKU?! FOTO

Inflacija u Srbiji u julu je nastavila da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto poticalo od rasta cena hrane i energenata

Objavljeno:

U moru poskupljenja jedno ovih dana privlači posebnu pažnju.

Naime, kesica vanilin šećera poskupela je čak 300 odsto, a njegova nova cena pokrenula je brojne reakcije među Srbima na društvenim mrežama.

Komentari na Tviteru su se ređali, a mnogi korisnici su isticali da je donedavno ova kesica bila ispod 10 dinara:

Podsetimo, inflacija u Srbiji u julu je nastavila da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto poticalo od rasta cena hrane i energenata. Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije inflacija u septembru iznositi 14 odsto.

Tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju. Pored nezaobilazne potrošačke korpe, kućni budžeti su na udaru i zbog drugih velikih izdataka poput pripreme zimnice, polaska đaka u školu, pripreme ogreva za predstojeću zimu i sve to dok se cenovni potresi ne smiruju i kada se najavljuje poskupljenje struje koje će se preliti i na sve proizvode i usluge.

“Inflacija će najpre uticati na kućni budžet. Već mnogo novca moramo da odvajamo za hranu i ostale potrepštine. Srećom, za sada računi i komunalije miruju, a sve ovo ostalo ide naviše”, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović i dodaje da je evidentno da su pojedine cene i veštački “napumpane“.

Na pitanje šta je savet građanima u trenutku kada su cene hrane i ogreva drastično poskupele i kada je samo za đačku torbu neophodno izdvojiti mnogo više novca nego prošle godine, naš sagovornik kaže da je preporuka potrošačima da ekonomišu i traže povoljniju ponudu i za proizvode i za usluge.

“Savet je da provere cene u nekoliko radnji jer veliki trgovinski centri primetno pumpaju cene. Dosta proizvoda, poput hrane i kućne hemije, može da se nađe u manjim radnjama znatno jeftinije. Savet je da se ekonomiše, dobro pogleda i proveri jer time može da se uštedi značajan novac. Znači, da se ne kupuje sve na jednom mestu, već da se probere i kupuje tamo gde je najjeftinije”, ističe Gavrilović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.