"SVE ISPOD 2.000 EVRA JE PREŽIVLJAVANJE": Zbog Jasminine RAČUNICE svi treba da STAVIMO PRST na ČELO! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Emilija Jovanović, Zorana Jevtić, Printscreen

ŽIVOT ILI PREŽIVLJAVANJE?

"SVE ISPOD 2.000 EVRA JE PREŽIVLJAVANJE": Zbog Jasminine RAČUNICE svi treba da STAVIMO PRST na ČELO! (FOTO)

Podsetimo, tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju

Objavljeno:

I taman kada smo pomislili da nam gore biti ne može kada su poskupljenja u pitanju, pojavila se informacija da vrhunac poskupljenja građane tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije ona iznositi 14 odsto u septembru.

I dok se prave ove projekcije, sve veći broj Srba, sa minimalcem ili prosečnom platom, stvarnost jedva "projektuje".

Svakodnevne kalkulacije brojkama za najosnovnije i krpljenje kraja sa krajem na jedvite jade, ne ostavlja puno prostora za opuštanje.

Tako je jedna korisnica Tvitera na svom nalogu objavila računicu za prosečan ručak u Srbiji koja je, kada se sve sabere i oduzme, zastrašujuća za trenutnu ekonomsku krizu:

"Spremam ručak i razmišljam boranija 300, meso 460, luk i šargarepa 100 Ulje i struja 100 din. Jedan hleb 50. Za petočlanu porodicu oko 10 evra puta 30 dana. I to samo ručak. Gde je doručak,večera, voće, kolač, komunalije, kozmetika, garderoba, hemija. Sve ispod 2e hiljade je preživljavanje.", navodi se u Jasmininoj objavi.

I drugi korisnici nisu ostali imuni na ovu računicu, pa su ostavili sledeće komentare:

Podsetimo, tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju.

Pored nezaobilazne potrošačke korpe, kućni budžeti su na udaru i zbog drugih velikih izdataka poput pripreme zimnice, polaska đaka u školu, pripreme ogreva za predstojeću zimu i sve to dok se cenovni potresi ne smiruju i kada se najavljuju poskupljenje struje za domaćinstva, koje će se preliti i na sve ostale proizvode i usluge.

"Inflacija će najpre uticati na kućni budžet. Već mnogo novca moramo da odvajamo za hranu i ostale potrepštine. Srećom, za sada računi i komunalije miruju, a sve ovo ostalo ide naviše", kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović i dodaje da je evidentno da su pojedine cene i veštački napumpane.

Na pitanje šta je savet građanima u trenutku kada su cene hrane i ogreva drastično poskupele i kada je samo za đačku torbu neophodno izdvojiti mnogo više novca nego prošle godine, sagovornik ovog biznis portala kaže da je preporuka potrošačima da ekonomišu i traže povoljniju ponudu i za proizvode i za usluge.

"Savet je da provere cene u nekoliko radnji jer veliki trgovinski centri primetno pumpaju cene. Dosta proizvoda poput hrane i kućne hemije može da se nađe u manjim radnjama znatno jeftinije. Savet je da se ekonomiše, dobro pogleda i proveri jer time može da se uštedi značajan novac. Znači da se ne kupuje sve na jednom mestu već da se probere i kupuje tamo gde je najjeftinije", ističe Gavrilović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.