EKSTREMNE VRUĆINE I SUŠE DODATNO POSPEŠUJU EKONOMSKI PAD! Ove zemlje su NAJUGROŽENIJE!
Termometar, Foto: Vladimir Sporčić

sve gore i gore

EKSTREMNE VRUĆINE I SUŠE DODATNO POSPEŠUJU EKONOMSKI PAD! Ove zemlje su NAJUGROŽENIJE!

Procena koliko će klimatske promene biti katastrofalne za globalnu ekonomiju istorijski se pokazala izazovnom. Ali ovog leta, sve je očiglednije koliko brzo se troškovi mogu gomilati

Objavljeno:

Ekstremne vrućine i uslovi suše pogađaju Sjedinjene Države, Evropu i Kinu, povećavajući probleme radnicima i preduzećima u trenutku kada ekonomski rast već naglo usporava i povećava pritisak na cene, piše CNN. U kineskoj provinciji Sečuan, svim fabrikama je naređeno da budu zatvorene na šest dana radi štednje struje. Brodovi koji prevoze ugalj i hemikalije bore se da krenu na svoja uobičajena putovanja duž nemačke reke Rajne. A ljudi koji žive na zapadnoj obali Amerike zamoljeni su da koriste manje struje kako temperature rastu. Ovi događaji „imaju kapacitet da budu prilično značajni za određene regione koji su pogođeni“, rekao je Ben Mej, direktor globalnog makro istraživanja u Okford Economics. Jačina udara može zavisiti od toga koliko dugo trajutoplotni talasi i nedostatak kiše. Ali u zemljama poput Nemačke, stručnjaci upozoravaju da se malo olakšanje nazire, a kompanije se pripremaju za najgore.

Nemačka
foto: AP

Ekstremno vreme i ekonomsko usporavanje Nije samo Rajna, širom sveta, reke koje podržavaju globalni rast — Jangce, Dunav i Kolorado — presušuju, ometaju kretanje robe, petljaju sa sistemima za navodnjavanje i otežavaju elektrane i fabrike da ostanu hladne. U isto vreme, vrućina ometa transportne mreže, opterećuje snabdevanje električnom energijom i šteti produktivnosti radnika. „Ne bi trebalo da budemo iznenađeni događajima toplotnog talasa“, rekao je Bob Vord, direktor za politiku i komunikacije "Grantham" istraživačkog instituta za klimatske promene i životnu sredinu Londonske škole ekonomije. „Oni su upravo ono što smo predvideli i deo su trenda: češći, intenzivniji, širom sveta". Kina se suočava sa najžešćim toplotnim talasom u poslednjih šest decenija, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa (104 stepena Farenhajta) u desetinama gradova. Delovi Kalifornije bi ove nedelje mogli da vide temperature i do 109 stepeni Farenhajta. Ranije ovog leta, temperature su u Ujedinjenom Kraljevstvu po prvi put ikada prešle 40 stepeni Celzijusa. Globalna ekonomija je već bila pod pritiskom. Evropa je u velikom riziku od recesije jer cene energenata rastu, podstaknute invazijom Rusije na Ukrajinu. Visoka inflacija i agresivno povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi ugrožavaju rast u Sjedinjenim Državama. Kina se bori sa posledicama oštrih blokada zbog korona virusa i krize nekretnina.

Šangaj, Kina, Korona, Korona virus, Koronavirus
foto: Profimedia

„Trenutno smo na najtežoj tački ekonomske stabilizacije“, rekao je ove nedelje kineski premijer Li Kećijang.

Ekstremne vremenske prilike mogle bi da pogoršaju postojeće "crne tačke“ duž lanaca snabdevanja, što je glavni razlog zbog kojeg je inflaciju bilo teško srušiti, rekla je Mej iz Okford Economics. Kineska provincija Sečuan, u kojoj su fabrike ove nedelje obustavile proizvodnju, centar je za proizvođače poluprovodnika i solarnih panela. Racioniranje snage pogodiće fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svetskih elektronskih kompanija, uključujući Epl (AAPL) dobavljača Fokconn i Intel (INTC). Pokrajina je takođe epicentar kineske industrije rudarstva litijuma. Gašenje može povećati cenu sirovine, koja je ključna komponenta u baterijama električnih automobila. Susedni grad Čongking, koji se nalazi na ušću reka Jangce i Đaling, takođe je naredio fabrikama da obustave rad na nedelju dana do sledeće srede kako bi uštedeli električnu energiju, preneli su državni mediji Pejper. Prognoze za kinesku ekonomiju za ovu godinu se već smanjuju kao posledica toga. Analitičari Nomure su u četvrtak smanjili svoju projekciju rasta BDP-a za 2022. na 2,8 odsto — daleko ispod vladinog cilja od 5,5 odsto — dok je Goldman Sachs smanjio svoju prognozu na 3 odsto. U međuvremenu, nemačka Rajna koja se smanjuje, pala je ispod kritičnog nivoa, ometajući protok plovila. Reka je ključni kanal za hemikalije i žitarice, kao i za robu — uključujući ugalj, koji je u većoj potražnji dok se zemlja utrkuje da napuni skladišta prirodnim gasom uoči zime. Pronalaženje alternativnih oblika tranzita je teško s obzirom na nedostatak radne snage. „Samo je pitanje vremena kada će se fabrike u hemijskoj ili industriji čelika zatvoriti, mineralna ulja i građevinski materijali ne uspeju da stignu na svoje odredište, ili više neće moći da se obavljaju transporti velikih količina i teške količine“, Holger Losch, zamenik direktora Saveza nemačke industrije, rekao je u saopštenju ove nedelje. Nizak vodostaj duž Rajne smanjio je za oko 0,3 procentna poena nemačku ekonomsku proizvodnju u 2018, prema Karstenu Bžeskom, globalnom šefu makroa u Ingu. Ali u tom slučaju, niska voda nije bila problem do kraja septembra. Ovog puta bi to moglo da smanji BDP za najmanje 0,5 procentnih poena u drugoj polovini ove godine, ocenio je on. Ekonomsko raspoloženje u Nemačkoj nastavilo je da opada u avgustu, pokazuju podaci objavljeni ove nedelje. Bžeski je rekao da bi zemlji "trebalo ekonomsko čudo" kako bi izbegla da padne u recesiju u narednim mesecima. Na američkom zapadu, vanredna suša isušila je najveće rezervoare u zemlji, primoravajući saveznu vladu da sprovede nova obavezna isključenja vode. To takođe tera farmere da uništavaju useve. Skoro tri četvrtine poljoprivrednika u SAD kaže da ovogodišnja suša šteti njihovoj žetvi — uz značajan gubitak useva i prihoda, prema istraživanju Američke federacije poljoprivrednih biroa, osiguravajuće kompanije i grupe za lobiranje koja zastupa poljoprivredne interese.

Poljoprivreda
foto: Print Screen Youtube

Istraživanje je sprovedeno u 15 država od 8. juna do 20. jula u regionima sa ekstremnom sušom od Teksasa do Severne Dakote do Kalifornije, što čini skoro polovinu vrednosti poljoprivredne proizvodnje u zemlji. U Kaliforniji — državi sa visokim usevima voća i orašastih plodova — 50% farmera je reklo da moraju da uklone drveće i višegodišnje useve zbog suše, što će uticati na buduće prihode. Bez značajnih ulaganja u nadogradnju infrastrukture, troškovi će samo rasti, primetio je Vard sa Londonske škole ekonomije. A uticaj možda neće biti inkrementalan. "Postoje znaci da ove epizode ​​vrućine ne postaju samo malo intenzivnije i češće tokom vremena. To se dešava na neki ne-postepen način, a to će otežati prilagođavanje", rekao je Vard.

(Espreso / BlicBiznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.