DA LI ĆE ZBOG SAMOGASIVOG PAPIRA PONOVO POSKUPETI I CIGARETE U SRBIJI? Evo šta kažu iz industrije
Cigarete, Foto: Jelena Vučetić

NOVA PRAVILA

DA LI ĆE ZBOG SAMOGASIVOG PAPIRA PONOVO POSKUPETI I CIGARETE U SRBIJI? Evo šta kažu iz industrije

Sve cigarete koje se od pomenutog datuma budu stavljale u promet moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve mogu se stavljati u prodaju samo pod uslovom da su nabavljene pre 1. januara

Objavljeno:

Sa stupanjem na snagu novog Pravilnika o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, sve cigarete koje će biti stavljene u promet na tržištu Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom. Kako je Srbija zemlja strastvenih pušača, mnogi su se pitali da li to znači da će cigarete poskupeti.

Kako "Blic Biznis" nezvanično saznaje od izvora upućenih u dešavanja u toj industriji u Srbiji, iako je propisani samogasivi papir skuplji od onog koji se do sada koristio, do poskupljenja cigareta, zbog te promene, od 1. januara ove godine neće doći. Razlog tome je, kako objašnjava naš izvor, taj što se ceo sektor zajedno sa resornim Ministarstvom dve godine radio na pripremi novog Pravilnika.

Samogasivi papir

Sve cigarete koje se od pomenutog datuma budu stavljale u promet moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve mogu se stavljati u prodaju samo pod uslovom da su nabavljene pre 1. januara.

Rad na novom pravilniku počeo je pre više od 2 godine. Početkom 2020. godine sa proizvođačima je postignut konsenzus da se radi pripreme proizvodnje prema novim standardima potreban prelazni period od dve godine. Pravilnik je izmenjen i unapređen prošle godine.

1 / 4 Foto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sledi još 6 poskupljenja

Zbog akciznog kalendara koji je usvojen krajem 2020. godine, dva puta godišnje, cigarete poskupljuju u proseku za po 10 dinara, i to sve do 2025. godine.

Tom dinamikom, država će uvećavati i namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i propocionalana akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.