ŠVEĐANI SU PRINUĐENI DA DONOSE ZAKON ZBOG ENERGETSKE KRIZE: Pazite samo ŠTA SU SMISLILI!
Struja, Foto: Beta

za njih nema zime

ŠVEĐANI SU PRINUĐENI DA DONOSE ZAKON ZBOG ENERGETSKE KRIZE: Pazite samo ŠTA SU SMISLILI!

Premijerka Magdalena Anderson, čiju manjinsku vladu socijaldemokrata očekuju parlamentarni izbori sledećeg meseca, rekla je da će taj predlog koštati najmanje 30 milijardi kruna

Objavljeno: 20:43h

Švedska vlada saopštila je danas da će doneti zakon koji će primorati operatera javne mreže za prenos električne energije u zemlji da pomogne u ublažavanju očekivanih visokih računa za struju ove zime za švedska domaćinstva i preduzeća.

Premijerka Magdalena Anderson, čiju manjinsku vladu socijaldemokrata očekuju parlamentarni izbori sledećeg meseca, rekla je da će taj predlog koštati najmanje 30 milijardi kruna (2,9 milijardi dolara).

Švedska, Švedska zastava
foto: Profimedia

Ona je rekla da će javno preduzeće, zaduženo za osiguranje švedskog sistema za prenos električne energije, dobiti sredstva od 60 milijardi kruna.

„I vlasnicima kuća i vlasnicima preduzeća muka je kada pomisle na račun za struju za zimu“, rekla je Anderson.

Andersonova je rekla da je ta mera neophodna s obzirom na visoke troškove energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da ona neće dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „da drži švedska domaćinstva i švedsku industriju kao taoce“.

„Kada je energetski sektor u pitanju, imamo nešto što veoma liči na ratnu ekonomiju“, rekla je ona.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.