SAMAČKI ŽIVOT SE NE ISPLATI: Ova tri pokazatelja su DOKAZ da više trošimo kad smo SAMI
Muškarac drži novčanik, Foto: Petar Lazović

neke stvari nisu fer

SAMAČKI ŽIVOT SE NE ISPLATI: Ova tri pokazatelja su DOKAZ da više trošimo kad smo SAMI

Osim emotivne potrebe da imate partnera, da li ste znali koliko to može uticati i na vaš novčanik?

Objavljeno:

Mnogo je prednosti kada ste samac, nema sumnje. Možete bez kompromisa da pravite neke izbore u svom životu, ali - svakako da to nije "rešenje" niti suština.

Osim emotivne potrebe da imate partnera, da li ste znali koliko to može uticati i na vaš novčanik? Ne, ne mislimo na to da finansijski zavisite od nekoga, već da uživate u beneficijama "podele".

Upadljiv izuzetak je, naravno, ako ste partner nekome ko je u dugovima, ko se kocka ili jednostavno kupuje mahnito. Ali uopšteno govoreći, CNN piše da postoji barem 5 faktora zbog kojih vas emotivni status - odnosno "solo let" - može dovesti u finansijski nepovoljan položaj.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Verovatno plaćate više za osnovne stvari

Jedna od njih su računi, za struju, infostan, stanovanje (rata za kredit/kirija), hrana, gorivo. Sve te rashode bi svakako bilo lakše deliti s partnerom, bilo na ravne časte ili po dogovoru. Isto važi i za uplatu depozita za dom, kupovinu nameštaja, aparata i potrepština. Osim podele takvih troškova, parovi koji odluče da se venčaju imaju još jednu prednost: pokloni u vidu keša.

Nemate zaleđinu

Ako ste sami i izgubite posao, gubite 100% prihoda. Ako živite sa partnerom koji takođe radi, gubite samo deo prihoda domaćinstva. Drugim rečima, ako ste sami, nećete imati nikoga da vas izdržava dok tražite drugi posao ili pokušavate da započnete svoj biznis. Isto važi i za suočavanje sa bilo kojim drugim finansijskim problemom u životu - kao što je zdravstveni problem koji vas sprečava da radite.

Grupna tura za putovanja, a vi sami

Turisti
foto: News1/Zorana Jevtić

U SAD, samostalno putovanje ponekad može koštati više ako se odlučite za grupno putovanje ili odmor. To je zato što ćete možda dobiti dodatnu naknadu, što ustvari znači da plaćate višu stopu po osobi, u odnosu na vaša dva saputnika koji se prijave kao par. Nepravedno, zar ne?

Potpredsednik kompanije "G Adventures" objašnjava razlog. Uglavnom se rezervišu dvokrevetne sobe, pri čemu su jednokrevetne sobe po pravilu skuplje. "Ako je ukupan iznos 200 dolara za noć, pretpostavlja se da će svaka osoba platiti 100 dolara za smeštaj. Zbog toga se solo putnicima može dodatno naplatiti dodatni trošak korišćenja sobe po ceni za dvoje", kaže Ivs Marso.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.