"OVDE JE KAO U ZOOLOŠKOM, SVI GLEDAJU, NIKO NE KUPUJE": Pijačari se hvataju za glave, tegla zimnice skupa kao ĐAVO
ilustracija, Foto: Emilija Jovanović, Profimedia

zaratili oko cena

"OVDE JE KAO U ZOOLOŠKOM, SVI GLEDAJU, NIKO NE KUPUJE": Pijačari se hvataju za glave, tegla zimnice skupa kao ĐAVO

Ekipa portala Espreso između 11 i 12 sati obišla je nekoliko beogradskih pijaca i na naše iznenađenje, tezge su uglavnom bile pune namirnica...

Objavljeno:

Pijaca je obično najposećenija za kupovinu svežeg i proverenog voća i povrća, a važila je i mesto gde su namirnice najjeftinije. Međutim, to se izgleda promenilo.

Sa porastom cena namirnica u marketima, skočile su cene i na pijacama. Kako prodavci kažu, moraju i oni od nečeg da žive i to je apsolutno tačno. Pijaca više nije mesto gde su posle 11 sati ujutru tezge već poluprazne.

Ekipa portala Espreso između 11 i 12 sati obišla je nekoliko beogradskih pijaca i na naše iznenađenje, tezge su uglavnom bile pune namirnica. Dok smo razgledali odlučili smo da malo porazgovaramo sa trgovcima, a svi pojedinačno su se požalili da im posao jako slabo ide.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

"Nema narod para, oni bi kupili ali nemaju lovu, samo gledaju. Mi smo ovde kao u zoološkom vrtu, više ima gledača nego kupaca nažalost", rekao nam je jedan prodavac.

Kada smo upitali jednu prodavačicu šta se najviše prodaje, odgovorila je kratko i jasno "Ništa!".

S druge strane, građani smatraju da su cene na pijacama preskupe pa se tako radije odlučuju na kupovinu u marketima i to kada su neke namirnice na popustu. Obzirom da se bliži sezona pripreme zimnice, najviše se "merkaju" paprike.

Cena kilogram paprika po na pijacama kreće se od 150 do 180 dinara u zavisnosti od sorte.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Za pripremu ajvara mnogi dodaju i plavi patlidžan, a njegova cena je između 120 i 130 dinara na tezgama.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

Što se tiče paradajza, on je od svega ostalog najskuplji pa cena kilograma paradajza iznosi 200 dinara, na nekim tezgama i 220 dinara.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

Kroz razgovor sa građanima zaključili smo da većina ove godine ipak neće pripremati kompletnu zimnicu jer su cene otišle u nebesa, pa se većina odlučuje da prvenstveno ajvar kupi, a turšiju, kisele krastavce, đuveč, itd, prave sami.

"Pola, pola. Ajvar ću kupiti pošto imam provereno dobrog proizvođača od kog kupujem već godinama. Ne isplati mi se da platim papriku, preskupa je. Krastavčiće ostavljam, kiseli kupus i đuveč, to je nešto što ću sama pripremiti", rekla nam je jedna sugrađanka.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

"Pa pomešano, nešto pravim, to je turšija, to su pečene paprike u zamrzivaču. Inače, ajvar se ne isplati praviti, to se kupi, to rade profesionalci a hvala Bogu ima ih jako puno", rekla je jedna Beograđanka za portal Espreso.

"Meni se uvek više isplati da sama spremam, verovatno da ću i ove godine ali u mnogo manjoj meri nego što sam recimo prošle godine. Ove su sada paprike dosta poskupele, recimo od 3 kilograma paprika izađe negde oko 1,5 kilograma ajvara ako se ne meša sa plavim patlidžanom ili još nečim", kaže naša sagovornica koju smo pitali i koliko prosečno košta jedna zimnica ako se pravi kod kuće na šta je rekla: "Ne mogu precizno da kažem, ali recimo nekih 10.000 do 20.000 za sezonu jer više od toga ne mogu da dam", zaključila je ona.

Inače, cene tegle ajvara u marketima u Srbiji kreću se od 275 dinara pa do neverovatnih 839 dinara u zavisnosti od proizvođača i količine.

Pišite nam u komentarima šta je po vašem mišljenju isplativije, kupiti ili napraviti zimnicu?

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.