POTVRĐENO IZ VLADE: Poljoprivrednici prihvatili predlog
Foto: Stefan Jokić

PAO DOGOVOR

POTVRĐENO IZ VLADE: Poljoprivrednici prihvatili predlog

sva poljoprivredna mehanizacija biće uklonjena sa saobraćajnica u toku noći.

Objavljeno: 22:10h

Iz Vlade Srbije potvrđeno je da su u toku večeri sva udruženja poljoprivrednika prihvatila predlog Vlade Srbije, što znači automatski prekid svih protesta i sklanjanje traktora sa puteva u svakom mestu u Srbiji.

Pored udruženja Stig i grupe građana Južni Banat, koji su ranije tokom dana prihvatili predlog Vlade, sada su isti predlog prihvatila i ostala udruženja, poput Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, poljoprivrednika iz Rače, Kragujevca, Novog Sada i svih ostalih gradova i opština u Srbiji.

Podsećamo, Vlada je predložila konačnu cenu suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine. Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

1 / 3 Foto: Printscreen RTS

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara. Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Ovim je postignut konačan dogovor sa svim poljoprivrednicima, čime je njihov višednevni protest završen. Kako saznajemo, sva poljoprivredna mehanizacija biće uklonjena sa saobraćajnica u toku noći.

Vlada Srbije ranije je istakla da je zadovoljna uspešnim završetkom pregovora I da im je drago da su poljoprivredna udruženja pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.