STAN U BEOGRADU PRODAT ZA 1,4 MILIONA EVRA, KUĆA ZA 3: Ovo su LUKS LOKACIJE, potražnja ne jenjava
Stanovi, Foto: Profimedia

UPRKOS KRIZI

STAN U BEOGRADU PRODAT ZA 1,4 MILIONA EVRA, KUĆA ZA 3: Ovo su LUKS LOKACIJE, potražnja ne jenjava

Uprkos globalnoj krizi, visokim cenama i stalnom rastu cena nepokretnosti, potražnja za nepokretnostima u Srbiji nikako ne jenjava

Objavljeno:

Cene kvadrata u drugom kvartalu veće su za 27,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Prema podacima iz novog izveštaja Republičkog geodetskog zavoda ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine iznosio je dve milijarde evra, što predstavlja povećanje od 27,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2021.

Uprkos globalnoj krizi, visokim cenama i stalnom rastu cena nepokretnosti, potražnja za nepokretnostima u Srbiji nikako ne jenjava, kaže za Pink Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda. Ovo, kako dodaje, govori u prilog činjenici da su nepokretnosti i dalje veoma popularna i tražena investicija.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Ukupan iznos novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u drugom kvartalu tekuće godine dostigao je dve milijarde evra, što je rekord kada je reč o drugom kvartalu. Kada je reč o ukupnom broju kupoprodajnih ugovora, u ovom kvartalu bilo ih je blizu 36.000, što je za jedan procenat više u odnosu na prošlu godinu – kaže Štrbac za „Novo jutro“.

Dodaje da su, tradicionalno, stanovi najpopularnija nepokretnost, a raste i potražnja za garažama.

- Odmah iza stanova su građevinska zemljišta, kuće i poljoprivredna zemljišta – rekla je Štrbac.

Najskuplji kvadrat, kako kaže, plaćen je u prošlom kvartalu u Beogradu na vodi i iznosio je 9.545 evra. Najskuplji stan koštao je 1,4 miliona evra, takođe na ovoj lokaciji. Najskuplja kuća je kuća na Savskom vencu i koštala je tri miliona evra.

- Najviše se kupuje u Beogradu, ali i u Novom Sadu. Cene nekretnina skočile su i u Kragujevcu i Nišu ui to od 10 do 20 odsto – navodi Štrbac.

Dodaje da se ovakav rast cena dešava i u Evropi, a da li će doći do daljeg rasta ili pada - nemoguće je predvideti.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.