ELEKTRIČAR OBJASNIO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU TOKOM AVGUSTA! Srbi najviše greše kada PALE OVO (FOTO)
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

velika ušteda

ELEKTRIČAR OBJASNIO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU TOKOM AVGUSTA! Srbi najviše greše kada PALE OVO (FOTO)

Da biste znali kako da uštedite struju, prvo morate saznati na šta najviše trošite struju

Objavljeno:

Kako uštedeti struju ako znamo da se potrošnja struje po domaćinstvu u Srbiji u poslednjih 50 godina udvostručila? I pored energetski sve efikasnijih uređaja, broj samih uređaja u domaćinstvu se umnogostručio.

Da biste znali kako da uštedite struju, prvo morate saznati na šta najviše trošite struju.

Najveći potrošači struje u domaćinstvima su stari i energetski neefikasni uređaji, kao i grejna tela.

Najveću potrošnju stuje ostvaruju uređaji koji direktno pretvaraju elekričnu energiju u toplotnu energiju. To su bojler, TA peć, rerna, šporet, sve vrste grejalica, pegla, mašina za sušenje veša, fen. Posle njih su: veš mašina, frižider, zamrzivač, klima uređaj, mašina za pranje sudova.

Bojler – Redovnim godišnjim čišćenjem kazana bojlera možete smanjiti potrošnju struje samog bojlera i do 7 puta.

Bojler
foto: Profimedia

Rerna – Najekonomičnije je isključiti rernu 5-10 minuta pre nego što je jelo spremljeno jer će rerna i po isključivanju biti topla.

Šporet – Najbolji savet je da i ringle je isključite ranije, kao rernu, a tome treba dodati da je bitno koristiti šerpe koje su prečnikom što približnije prečniku ringle i šerpe sa duplim dnom.

Šporet
foto: Profimedia

Frižider i zamrzivač – Da bi frižider i zamrzivač trošili što manje struje potrebno je da ih redovno otapate i uklanjate led iz njih. Takođe, potrebno je termostat podesiti na što nižu temperaturu koja je dovoljna da namirnice ne počnu da se kvare. Frižider i zamrzivač ne treba da su pored grejnih tela kao što su šporet ili mašina za sudove. Kod frižidera je važno da ih, ukoliko nisu ugrađeni, treba postaviti tako da imaju dovoljno prostora za ventilaciju sa zadnje strane da ne bi došlo do pregrevanja i kvara kompresora.

Veš mašina – Najekonomičnije je uključivati je tek kad se skroz napuni i, ako ste u mogućstvu, u vreme jeftinije tarife električne energije ukoliko imate dvotarifno brojilo.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Klima uređaj – Svaki stepen manje kod klima na hlađenju povećava potrošnju struje za nekoliko procenata. Energetski su mnogo efikasnije invertorske klime.

Sijalice – Upotrebom Led sijalica možete uštedeti dosta struje u odnosu na klasične sijalice.

Tarife

Za vlasnike domaćinstava koji imaju dvotarifno brojilo najisplativije je da koriste grejna tela u vreme jeftinije tarife. Jeftinija tarifa je svaki dan od 00h do 8h narednog dana u letnjem računanju vremena i od 23h do 07 u zimskom računanju vremena, za vlasnike starijih mehaničkih brojila. Za vlasnike novijih digitalnih brojila jeftinija tarifa je svaki dan od 23h do 07h bez obzira na letnje i zimsko računanje vremena.

Ukupna količina utrošene struje bez obzira da li ste vlasnik jednotarifnog ili dvotarifnog brojila je raspoređena po zonama. Postoje tri zone: zelena zona do 350 kWh, plava zona od 351 do 1600kWh i crvena zona od 1601kWh.

Ukoliko smatrate da vam je račun za struju prevelik a niste sigurni da li je do brojila za stuju ili do same električne instalacije, možete proveriti električnu instalaciju na sledeći način. Proveru električnih instalacija možete uraditi tako što isključite sve uređaje u toku noći (potrebno ih je isključiti vađenjem kabla sa utikačem iz zida). Po isključivanju uređaja zapišite stanje na brojilu i ujutru proverite da li je stanje na brojilu isto. Ukoliko postoji razlika to znači da postoji kvar na instalaciji (najčešće je oštećen kabel, postoji neki međuspoj na pomoćnim tablama u ormarima ili u retkim slučajevima je neispravno brojilo).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.