EVO KOLIKO ĆE NAM POSKUPETI RAČUNI ZA STRUJU: Ovo je najpreciznija računica
Šalter, Foto: Zorana Jevtić

OBRATITE PAŽNJU

EVO KOLIKO ĆE NAM POSKUPETI RAČUNI ZA STRUJU: Ovo je najpreciznija računica

Prema rečima Mihajlović, gas u zemlji je obezbeđen što ugovorom sa Rusijom, što skladištem u Mađarskoj

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da vlada radi sve kako bi ublažila krizu u energetskom sektoru, ali da i pored toga struje i uglja nema dovoljno, dok su cene i izvoz peleta ograničeni, kako ljudi ne bi prelazili na alternativne načine grejanja tokom zime.

Ona je istakla da sitacija nije jednostavna jer se naša zemlja pored globalne energetske krize suočava i sa sušama i nestašicom hrane u svetu, ali da je vlada blagovremeno donosila mere kako bi bilo dovoljno novca da se uvoze energenti iz drugih zemalja.

"Vlada Srbije vodi energetsku politiku zahvaljujući novcu iz budzeta", rekla je Mihajlović za TV Prva.

1 / 8 Foto: Printscreen/Serbialive_beograd

Kada je u pitanju struja Mihajlović je istakla da Srbija ne proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da je uvozi, kao i da će veće količine biti potrebne tokom zime.

"Uvoz struje se trenutno razlikuje od dana do dana, a zavisi upravo od hidrologije, prekjuče je to bilo 12 odsto, juče negde oko pet ili šest odsto i u toku leta mi se krećemo negde između četiri i po i 13 odsto. Još uvek nismo u zimi i još uvek potrošnja nije kao tokom zime", navela je Mihajlović.

Na pitanje koliko će struja poskupeti, Mihajlovićeva je navela da će povećanje biti 6,5 odsto, a da će računi građana biti uvećani u proseku od 280 do 340 dinara.

Prema rečima Mihajlović, gas u zemlji je obezbeđen što ugovorom sa Rusijom, što skladištem u Mađarskoj.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.