POČEO SASTANAK U VLADI SRBIJE: Poljoprivrednici imaju tri zahteva, za to vreme BLOKADA I U RAČI
Vlada Srbije, Foto: Stefan Jokić

stigli u beograd

POČEO SASTANAK U VLADI SRBIJE: Poljoprivrednici imaju tri zahteva, za to vreme BLOKADA I U RAČI

Poljoprivrednici traže hitno ukidanje zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Objavljeno:

U Vladi Srbije je počeo sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić. Oni su u Beograd stigli nakon jučerašnje blokade i protesta u Novom Sadu.

Za to vreme, nezadovoljni poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke blokirali su traktorima u 6.30 sati zgradu opštine Rača i glavnu, Karađorđevu ulicu.

"Mi kao i naše kolege iz Vojvodine i Stiga tražimo od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije", kaže Milan Milošević, poljoprivrednik uz Rače.

Protest poljoprivrednika
Protest poljoprivrednikafoto: Printscreen RTS

"Dok nam iz Beograda ili Novog Sada naše kolege ne jave da je postignut dogovor sa premijerkom Brnabić, mi ćemo traktorima blokirati centar Rače", najavio je Milošević.

Poljoprivrednici traže hitno ukidanje zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Zahtevaju 100 litara dizel benzina po hektaru, bez akciza i subvencije za mešano đubrivo.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je za da su tri stvari prioritet.

"To je ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, a time mislim na sve proizvode od duvana do maline, a e samo na rataske kulture. Tražimo subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 do 50 odsto, a najvažnije i najurgentine nam je 100 litara po hektaru dizela bez akciza, to jest 80 odsto akciza plus PDV", izjavio je Slankamenac.

Veštačko đubrivo
Veštačko đubrivofoto: Printscreen/Youtube/Uros Davidovic

Podsetimo, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cena suncokreta, poljoprivrednici iz Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije organizovali su proteste u više mesta u Vojvodini. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je u Novom Sadu, Pančevu i Požarevcu sa poljoprivrednicima, koji su, između ostalog, nezadovoljni otkupnom cenu suncokreta, a sva dodatna pitanja biti razmotrena u vladi.

(Espreso / Agencije / Eutronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.