KOLIKO ĆEMO ZAISTA PLAĆATI STRUJU OD SEPTEMBRA? Poznato je za koliko dinara će se RAČUNI građana Srbije uvećati!
Struja, Foto: Nemanja Pančić, Ilustracija

VAŽNO

KOLIKO ĆEMO ZAISTA PLAĆATI STRUJU OD SEPTEMBRA? Poznato je za koliko dinara će se RAČUNI građana Srbije uvećati!

Naime, prema cenovniku uspostavljenom 1. februara, kilovatčas je iznosio 7,8 dinara, a prema najavi isti će od 1. septembra koštati 8,114 dinara

Objavljeno:

Prema računici, od 1. septembra ove godine, kada stupa na snagu najavljeno poskupljenje cene kilovatčasa, prosečan račun za struju će u Srbiji biti veći za oko 150 dinara.

Naime, prema cenovniku uspostavljenom 1. februara, kilovatčas je iznosio 7,8 dinara, a prema najavi isti će od 1. septembra koštati 8,114 dinara. Ako uzmemo da se u proseku mesečno potroši oko 450 kilovata struje, onda se za razliku od dosadašnjih 3.500 dinara, prosečan račun za struju podiže na oko 3.650 dinara.

Podsetimo, Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) za 6,5 odsto.

Kako su dodali, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh.

1 / 6 Foto: Profimedia

Naime, poslednji put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine, i to za 3,4 odsto. Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Na taj način prosečni računi za struju su uvećani za 122 dinara, odnosno iznose oko 3.700 dinara na mesečnom nivou.

Poslednje poskupljenje od 3,4 posto desilo se 1. februara 2021. godine, međutim mesec dana pre toga na računima potrošača došlo je do korekcije naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije i to sa 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje na 0,437 dinara, pa je ukupno povećanje struje bilo oko 8 odsto.

Pre toga trošak je uvećan 1. decembra 2019. godine za 3,9 odsto, a pre toga u oktobru 2017. godine, za dva odsto.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.