U PLANU SU NOVI PROJEKTI ZA STRUJU U EVROPI: Na listi je i SRBIJA, zna se ŠTA NAS ČEKA
Struja, Foto: Profimedia

PROMENE

U PLANU SU NOVI PROJEKTI ZA STRUJU U EVROPI: Na listi je i SRBIJA, zna se ŠTA NAS ČEKA

Svih 6. projekata se odnose na prenosne mreže, i oni su : Srednjokontinentalni istočni koridor, Transbalkanski koridor, Interkonektor između Srbije i Hrvatske, Severni CSE koridor, Centralnobalkanski koridor, Panonski koridor.

Objavljeno:

Kako je procenjeno u sklopu novoobjavljenog desetogodišnjeg plana Evropskog udruženja operatera prenosne mreže (ENTSO-E), pod nazivom TYNDP, od 141 potencijalnih projekata, vrednosti 240 milijardi evra, 85 se odnosi na projekte sa prekograničnim partnerima, a Srbija se pominje u njih 6.

Svih 6. projekata se odnose na prenosne mreže, i oni su : Srednjokontinentalni istočni koridor, Transbalkanski koridor, Interkonektor između Srbije i Hrvatske, Severni CSE koridor, Centralnobalkanski koridor, Panonski koridor.

Srednjokontinentalni istočni koridor

Ovaj projekat se sastoji od izgradnje jednog dvokružnog interkonektora između Srbije i Rumunije i ojačanja mreže duž zapadne granice u Rumuniji. Osnovni cilj ovog projekta je, kako stoji u TYNDP, povećanje prenosnog kapaciteta duž koridora istok-zapad u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, istovremeno doprinoseći integraciji tržišta u regionu i unapređenju integracije obnovljivih izvora u Banatu, kao i povećanje sigurnosti snabdevanja u navedenoj oblastioblasti.

Ovaj projekat je, kako navode, u procesu dobijanja dozvole.

Transbalkanski koridor

Ovaj projekat u sebi sadrži 7 odvojenih investicija, sa novim koridorom koji se proteže od centralne i zapadne Srbije pa sve do TC Višegrad i TS Lastva u Crnoj Gori. Projekat ima za cilj povećanje prenosnog kapaciteta u okviru prenosnog sistema Srbije, tako i prenosnih kapaciteta na granicama između Srbije i BiH.

Kao i prethodni projekat i ovaj je u procesu dobijanja dozvole

Interkonektor između Srbije i Hrvatske

Izgradnja interkonektora između Sombora i Ernestinova, kako navode u planu, unaprediđe tržišnu integraciju između dve zemlje i dalje će obezbediti sigurnost snabdevanja i doprineti pouzdanom funkcionisanju sistema i u ostalim zemljama u regionu. Ovim projektom, snage 400 kV, očekuje se da može da značajni poveća protok energije preko CSE regiona (tj. Centralna i Istočna Evropa).

Za sada ovaj projekat se još uvek razmatra.

Severni CSE koridor

Ovaj projekat pretpostavlja 3 investicije. Svaka od njih predstavlja deo novog koridora u pravcu istok-zapad. On će, kako navode u planu, da omoguće manju razliku u marginalnim troškovima, omogućiti povezivanje ogromnih kapaciteta OIE.

Za sada ovaj projekat samo stoji u planu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Centralnobalkanski koridor

Ovaj koridor bi trebalo da omogući prenos energije sa istoka na zapad na granici između Bugarske i Srbije i dalje ka Crnoj gori i BiH. Ovaj koridor će biti direktno povezan sa projektom Transbalkanskog koridora, što znači da će omogućiti povezivanje bugarskog energetskog tržišta i italijanskog energetskoj tržišta.

Kako su naveli u TYNDP, projekat je u planu ali ne i u procesu dobijanja dozvole.

Panonski koridor

Ovaj koridor, za koji kako piše u planu nije doneta definitivna odluka, snage 400kV i koji spaja Srbiju sa Mađarskom još uvek čeka na studiju izvodljivosti.

Plan ENTSO-E

U nastavku priprema za potpuno izbacivanje iz upotrebe ruskog gasa, Evropska unija uz pomoć zemalja koje nisu njene članice do 2040. godine planira da poveća kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procenjene vrednosti od 240 milijardi evra, preneo je Index.hr.

Kako se navodi u planu Evropskog udruženja operatera prenosne mreže (ENTSO-E), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje delom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije te 43.000 novih kilometara mreže uz 1,6 miliona novih radnih mesta kao jednu od posledica tih ulaganja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.