PELET, DRVA ILI STRUJA? Ovo je NAJISPLATIVIJA opcija za GREJANJE tokom PREDSTOJEĆE ZIME, ali ima JEDNA CAKA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/RTS, rina

DRVA, STRUJA ILI PELET?

PELET, DRVA ILI STRUJA? Ovo je NAJISPLATIVIJA opcija za GREJANJE tokom PREDSTOJEĆE ZIME, ali ima JEDNA CAKA!

Od 1. septembra prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva i male kupce biće uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a

Objavljeno:

Zbog neizvesne zime mnogi su već sada počeli da se snabdevaju ogrevom iako cene energenata "divljaju".

Nestabilnost je nametnula i novo pitanje - pelet, drva ili struja? Koja je najpovoljnija opcija za grejanje?

Tona peleta sada košta od 350 do 420 evra, a uprkos rastu cene porasla je i potražnja. Prema dostupnim podacima, u Srbiji ima oko 110.000 domaćinstava koja se greju na pelet.

Oni koji proizvode ovu vrstu grejanja žale se na manjak sirovine, te su mnogi počeli da otpisuju grejanje na pelet kako bi obezbedili drva za predstojeću grejnu sezonu.

Metar drva košta i do 10.000 dinara, a prosečno domaćinstvo će za sezonu potrošiti oko 60.000 za ovu vrstu grejanja.

Cena drva za ogrev u užičkom kraju, kao i u celoj Srbiji, i veća je od 70 evra po kubnom metru računajući i prevoz, a trgovci ne pamte da je za istim ikada vladala veća tražnja u ovo doba godine.

Maja 2021. kubik hrastovine i bukovine prodavao se za 40-45 evra, u oktobru je izgurao na 50-55 i u tom rasponu se držao donedavno kada je došlo novo poskupljenje. Sada je cena u okolini Begrada i 9.000 dinara za metar, a trgovci kažu da bi mogla da bude i veća.

Prodavci ogrevnim drvetom je pravdaju rastom cena svega i svačega, ali i manjkom ljudi kadrih da seku šumu. Razlog nezapamćenog interesovanja da se još u proleće obezbedi ogrev je strah od novog poskupljenja „koga će nesumnjivo biti do jeseni“, kao i od enegretske krize.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Grejanje na struju - da ili ne?

Od 1. septembra prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva i male kupce biće uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a, pa će kilovat-sat koštati 8,144 dinara. Mesečni računi za struju, u praksi, biće veći od 600 do 1.500 dinara.

Najveće račune kao i do sada mogu očekivati oni koji koriste grejna tela i kotlove.Njima je za račune na šestomesečnom nivou do sada bilo potrebno 141.500 dinara, a nakon poskupljenja račun će iznositi oko 150.000 dinara.

Kako stručnjaci kažu, najbolje će proći oni koji se greju na TA peć jer će račun za šest meseci platiti oko 60.000. I to pod jednim uslovom - da TA peć pune noću.

Kako do uštede električne energije ako se grejete na TA peć?

Da bi TA peć zaista i bila ekonomična, neophodno je da se ona puni toplotnom energijom, odnosno da grejači rade samo dok je na snazi „jeftina struja“. To znači da TA peć ne sme da bude isuviše mala za prostoriju koju greje, jer će kako da bi postigla željenu temperaturu, morati često da izduvava topli vazduh. Na taj način će se brzo potrošiti akumulirana toplotna energija, pa će biti potrebno dopunjavanje tokom četiri puta skuplje struje.

TA peć
TA pećfoto: Printscreen/youtube/ Vesic

Kolika peć je neophodna za koliki prostor je veoma nezahvalno procenjivati, jer mnogo zavisi od kvaliteta izolacije. Recimo da bi za stan od 60 kvadrata trebalo da su dovoljne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje, tako da ne treba čekati ponoć da bi peć bila uključena. Nisu skupi, a olakšavaju život, navodi se na sajtu krov.rs.

Nova ili polovna TA peć?

Pitanje svih pitanja. Oglasi su puni polovnih TA peći, kao i peći koje su potpuno rekonstruisane. Naravno da je novo uglavnom bolje, ali je i skuplje. Prilikom kupovine polovne peći treba biti veoma oprezan, jer nikada ne možete da budete sigurni koliko je posao pedantno obavljen. Savremene TA peći kao izolaciju koriste kamenu vunu koja nije štetna po zdravlje. Pitanje je kakva izolacija se nalazi u onoj polovnoj, a to lako može da bude staklena vuna koje je veoma nezdrava.

Kako dalje navode na sajtu krov.rs, ako ste kupili polovnu ili restauriranu peć, najbolje je da zaboravite na opciju izduvavanja. Topli vazduh struji oko šamotnih blokova, a ako je kao izolacija upotrebljena staklena vuna, koja je pritom stara i raspada se, jasno je da to baš i nije idealna kombinacija za zdravlje svih ukućana. Još jednu stvar treba imati na umu – nova peć jeste skuplja, ali može da se kupi i uz neku vrstu odloženog plaćanja na rate, dok za polovnu mora da se „izbroji keš“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.