EVO ZA KOLIKO ĆE TAČNO DINARA POSKUPETI STRUJA U SEPTEMBRU!
Struja, Foto: Stefan Jokić

da li ste znali?

EVO ZA KOLIKO ĆE TAČNO DINARA POSKUPETI STRUJA U SEPTEMBRU!

Cena električne energije poskupeće od 1. septembra u Srbiji za 6,5 odsto, potvrdili su iz Agencije za energetiku

Objavljeno:

Mesečni račun za struju tokom zime porodice Aleksić iz Beograda za stan od 70 kvadrata je 14.000 dinara, a od naredne grejne sezone očekuje ih koverta podgrejana za 1.160 dinara.

Cena električne energije poskupeće od 1. septembra u Srbiji za 6,5 odsto, potvrdili su iz Agencije za energetiku.

Kako je ovo cena poskupljenja bez poreza i taksi, ekonomisti su izračunali da će konačno povećanje biti 8,5 odsto.

Domaćinstvo Aleksić se greje na dve termoakumulacione (TA) peći koje uključuju noću, ali po potrebi i danju.

„U mesecima kada se ne grejemo, plaćamo račun za struju oko 3.500 dinara", kaže Milica Aleksić za BBC.

„Ali i tada odvajamo sa strane za zimski račun, koji je često do pet puta veći. Ne znam gde ćemo izdvojiti još i za nova povećanja."

Ovo će biti četvrto poskupljenje struje u Srbiji za pet godina, kaže Željko Marković, stručnjak za energetiku u Dilojt Srbija (Deloitte Serbia) i bivši direktor u EPS-u.

„Najveći razlog zašto Srbija podiže cenu struje za male potrošače jeste stanje u Elektroprivredi Srbije", dodaje Marković za BBC.

Zašto je stala najveća termoelektrana u Srbiji

Veće cene električne energije mesecima su najavljivane, sa različitim predlozima o visini poskupljenja.

Iz Fiskalnog saveta su početkom jula tražili da struja poskupi od 15 do 20 odsto, dok je Zorana Mihajlović, ministarka energetike, krajem istog meseca dala novo predviđanje - podizanje cene kilovata za deset odsto.

Na dan kada je objavljeno da će struja poskupeti od 1. septembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da to „neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih", preneo je RTS.

Naglasio je da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat-satu, dok je za građane Srbije gotovo 14 puta manja.

„I što se tiče gasa, rekli smo da će to biti minimalno povećanje cene (devet odsto), to je neverovatno imajući u vidu da su u pojedinim zemljama cene gasa skočile za 350 do 1.000 odsto, kod nas ispod 10 odsto za građane.

„Trudimo se da i za firme i fabrike držimo najbolje uslove, jer hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investitore", rekao je Vučić.

Koliko će koštati grejanje na struju posle povećanja?

Pre poslednjeg poskupljenja, domaćinstva od 60 kvadrata koja koriste termoakumulacione peći imala su troškove od najmanje 56.000 dinara dinara godišnje za grejanje, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju, podaci su Agencije za energetiku Srbije.

Jeftinija struja može se u Srbiji koristiti od ponoći do 8 sati u Beogradu, dok u nekim drugim delovima Srbije noćna tarifa počinje u 22 časa i traje do šest ujutru.

Struja, isključenje struje, isključenja
foto: Profimedia

Za to vreme se potrošačima preporučuje da uključuju TA peći, kao i druge velike potrošače, poput mašina za veš i sudove.

„Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose oko 78.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva", dodaju iz Agencije.

Oni koji noću pale TA peći, ali ih samo povremeno dopunjuju danju, kada su najveće hladnoće, poput Milice Aleksić, trošili su na struju oko 70.000 dinara za celu grejnu sezonu, koja traje šest meseci.

Sada će njihov ukupni trošak biti uvećan za gotovo 6.000 dinara.

Mnogo veće troškove električne energije za grejanje imaju domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje ili se greju na propan butan gas i lož ulje.

Tea peć
foto: Printscreen Youtube / Vesic

Oni su za prethodnu grejnu sezonu morali da izdvoje čak 141.500 dinara za električnu energiju, 130.000 dinara za propan butan gas, odnosno 134.000 dinara za lož ulje, podaci su Agencije.

Sa uvećanjem, onima koji imaju etažno grejanje, ono će biti skuplje oko 12.000 dinara, dok će grejanje na propan butan gas biti 11.000 dinara skuplje, a slično će platiti i domaćinstva koja koriste lož ulje.

Svetska kriza ili kriza u EPS-u?

Fiskalni savet, nezavisni finansijski organ Skupštine Srbije, početkom jula 2022. objavio je analizu u kojoj piše da je neophodno da struja za domaćinstvo i privredu poskupi.

„Ovakvo povećanje ne samo što bi zaustavilo trenutno finansijsko krvarenje preduzeća već je i ekonomski opravdano", dodaje se u Analizi o strukturnim problemima srpske energetike u svetlu globalne krize.

„Sadašnja cena za domaćinstva nije na ekonomski odgovarajućem nivou, a podstiče i neracionalnu potrošnju. Pritom, čak i s ovakvim povećanjem, cena za domaćinstva u Srbiji ostala bi među najnižim u Evropi (uz Gruziju i Ukrajinu)."

Fiskalni savet radio je analizu usled očekivane ekonomske i energetske krize koja preti Evropi, ali i svetu, od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu, a evropske zemlje su uvele sankcije Rusiji i zabranile uvoz ruskog gasa i nafte preko luka.

Zorana Mihajlović, resorna ministarka u Vladi Srbije, rekla je da je poskupljenje neminovno.

„Povećana cena ne može da pokrije dugove EPS-a, jer firma ima ozbiljnih problema", rekla je ona.

Struja će poskupeti da „dugovi EPS-a ne bi bili još viši", dodala je.

Zorana Mihajlović
foto: Printscreen RTS

Željko Marković kaže da očekuje da će poskupeti i struja za privredu, čiju je cenu Vlada Srbije odlučila da ne menja do kraja avgusta.

„Cena struje za privredu je tržišno uređena i pravna lica mogu da biraju da li će kupovati struju od EPS-a ili nekog drugog proizvođača električne energije", kaže Marković.

Za razliku od cene za privrednike, kilovati za domaćinstva „nisu samo tržišna kategorija, ali to EPS-u pravi velike troškove", dodaje on.

„Najveći razlog zašto je EPS-u sada neophodno da podigne cenu struje za male potrošače jeste što on ne proizvodi dovoljno struje", objašnjava Marković.

(Espreso / BBC na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.