"STRUJA TREBA DA POSKUPI, EVO I KOLIKO": Ministarka energetike najavila, BIČE POVLAŠČENIH KATEGORIJA!
Zorana Mihajlović, Foto: BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/DS

šta nas čeka?

"STRUJA TREBA DA POSKUPI, EVO I KOLIKO": Ministarka energetike najavila, BIČE POVLAŠČENIH KATEGORIJA!

"Spremili smo uredbe, biće povlašćenih kategorija koje neće plaćati povišenu cenu"

Objavljeno:

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je, povodom najave predsednika Aleksandra Vučića da kada bude došlo do povećanja cene struje da ono neće za stanovništvo biti veće od 10 odsto, da struja treba da poskupi i dodala da treba pustiti institucije da kažu koje je poskupljenje najodrživije u ovom trenutku. Istakla je da Srbija neće biti u situaciji da ima bilo kakve vrste kolapsa ili pada energetskog sistema tokom zime.

Zorana Mihajlović je rekla da se rade "kalkulacije oko poskupljenja", u koje su uključena ministarstva finansija i energetike, kao i EPS i Agencija za energetiku.

Zorana Mihajlović
foto: Printscreen RTS

"Videćemo, predsednik kaže da poskupljenje treba da bude do 10 odsto. Hajde da pustimo te institucije da kažu šta je najodrživije, za sve u ovom trenutku", rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je Ministarstvo energetike za to da cena struje bude veća.

"Sadašnje cena je najniža – ne u regionu, nego u Evropi. To nas onda tera u energetskom sistemu da mnogo više koristimo struju za recimo hlađenje nego bilo koji drugi energent. I tako opterećujemo elektroenergetski sistem koji je i iz drugih razloga opterećen", izjavila je ministarka.

Dodala je da je ministarstvo samo zbog toga za to da cena struje, ipak, "ode malo gore", ali da u isto vreme vodimo računa o ugroženom stanovništvu.

"Spremili smo uredbe, biće povlašćenih kategorija koje neće plaćati povišenu cenu", rekla je ministarka.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

"Zima bez kolapsa"

Mihajlovićeva je izjavila da Srbija "neće biti u situaciji da ima bilo kakve vrste kolapsa ili pada energetskog sistema tokom zime".

"Za sada imamo uređen sistem, i verujem da na zimu ne bi trebalo da bude problema", rekla je ministarka.

Dodala je da danas Srbija ima mazuta za više od 80 dana, benzina i dizela za više od 50 dana, a kerozina i za još više.

"Država se time bavi već godinu dana. Važno je da napravimo pametno podešavanje, da ne mislimo kao uvek da kod nas mora da bude najtoplije. Dajte da vodimo računa, da štedimo električnu energiju, da štedimo generalno", apelovala je ministarka.

Ocenila je da problem koji može da se desi je da nam ne dođe dovoljno gasa iz Bugarske, da ne možemo da povučemo dovoljno gasa iz Mađarske, da se desi neki problem u elektroenergetskom sistemu.

" U tim situacijama kreće se na krizne planove i koristi se mazut", rekla je.

O izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad

Ilustracija
Ilustracija foto: Printscreen

Govoreći o izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad istakla je da će sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika od septembra 2023. godine biti moguće da pokriva 30 do 40 odsto potreba od još nekog dobavljača.

"To omogućava sigurnost Srbiji, da ne zavisi od onog što može da se desi, a sa druge strane daje mogućnost da budemo tranzitna država za gas", rekla je ministarka

Navela je da se radi ubrzano i na interkonekciji sa Severnom Makedonijom, dokumentaciji za interkonekciju sa Rumunijom, te da se razgovara sa BiH.

"Hoćemo da radimo i sa Hrvatskom. I onda bi bili povezani sa celim regionom. Hajde da budemo mi bezbedni, a da možemo da tranzitiramo mi taj gas, pa da još više budemo energetski bezbedni", poručila je.

Ministarka je istakla da će Srbija uvek biti bezbedna, te da je samo pitanje koliko novca dajemo za to.

"Ako zavisite od jednog dobavljača, prilično ste uslovljeni, ne možete da birate, ni da mnogo pregovarate", podsetila je.

Mihajlovićeva je rekla da se vode razgovori sa Azerbejdžanom kako bi se sada potpisali ugovori za kapacitete gasa za sledeću godinu, kada interkonkcija ka Bugarskoj bude u funkciji.

"Da li će jednim delom biti azebejdžanski gas, pa delom LNG iz Grčke, od drugih trgovaca. Bitno je da imamo mogućnost, možda nećemo koristi možda i hoćemo", rekla je.

"Rezerve za 50 dana"

Ilustracija
Ilustracija foto: Printscreen/RTS

Mihajlovićeva je navela da trenutno Srbija iz svog dela skladišta gasa u Banatskom dvoru ima rezerve za 50 dana.

"Znači sve da stane, imamo za pedeset dana da zadovoljavamo bar jedan deo naših potreba", rekla je ona.

Navela je da je problem što je tamo mogućnost istiskivanja samo pet miliiona kubika gasa dnevno, a potrebe Srbije zimu su od 11 do 13 miliona kubika.

"Zato skladištimo u Mađarskoj. Gas nam dolazi Balkanskim tokom iz Rusije.

Tako ćemo verujemo i kada dođe zima imati dovoljno gasa", rekla je.

Ocenila je da je neophodno da Srbija ima svoje podzemno skladište gasa jer je skladište van zemlje skupo, i na kraju je pitanje da li će taj vaš gas biti za vas.

"Gde niste većinski vlasnik pa baš i ne upravljate time, ne možete sve da odlučite. Naša želja da ove godine završimo dokumentaciju za novo skladište gasa u Srpskom Itebeju, i da sledeće godine počnemo radove", rekla je ministarka.

Ocenila je da bi izgradnja tog skladišta trajala oko godinu i po, te da bi tu mogli da skladištimo gas za sebe, a možda i za neke okolne zemlje.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.