SVET STRAHUJE OD ZIME: Zemlje se doslovno utrkuju koja će bolje da se OBEZBEDI - evo kakvo je stanje u SRBIJI!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

PRIPREMA

SVET STRAHUJE OD ZIME: Zemlje se doslovno utrkuju koja će bolje da se OBEZBEDI - evo kakvo je stanje u SRBIJI!

Zahvaljujući novom ugovoru sa Gaspromom, ima obezbeđene dve milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, i za sada imamo pokrivene dve trećine potreba (oko 65 odsto)

Objavljeno:

Suma svih geopolitičkih previranja, posledičnih sankcija i zabrana trgovine, eksternih šokova (poput klimatskih promena), loših ekonomskih uslova koji se i dalje nisu oporavili od pandemije, logističkih zagušenja, često nazavana i "savršena oluja" poslednjih meseci obara i najrazvijenija svetska tržišta energije i hrane.

Na "nevreme" nije ostala imuna ni Srbija koja kako bi zakrpila rupe, i pripremila se za zimu od koje strepi veći deo Evrope, počela da uvozi struju, i aktivno radi na diverzifikaciji izvora snabdevanja energentima i očuvanju stabilnog snabdevanja tržišta prehrambenom robom. Ipak ni to ne prolazi neometano. Napore da obezbedi dovoljno svega za građane nije izmislila Srbija, već se sve pogođene zemlje utrkuju oko pribavljanja dovoljnih količina uglja, nafte, gasa i hrane. Sa povećanom potražnjom za ključnim resursima, cene istih rastu, što problem čini gorim.

Da čitava situacija odiše velikom neizvesnošću potvrdio je i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, tokom nedavnog gostovanja u domaćim medijima.

- Mi smo već uveli vanredno stanje, samo ga nismo proglasili. Za zimu su potrebna ogromna ulaganja, a ako se ne uključi Severni tok, mi smo u strašnom problemu - rekao je Vučić dodajući da "radimo sve da bismo imali struju, dovoljno gasa, tople stanove... Ali, važno je da građani shvate da te fabrike koje imamo nama život znače. Nama su fabrike sve. Kad se Nemačka nakašlje, mi ovde osetimo to kao upalu pluća jer zavisimo od njih".

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Ugalj skuplji 201 odsto

Sa zabranom izvoza uglja iz Rusije, i Srbija i region nalaze se u nezavidnoj situaciji. Crnog energenta prosto nema u dovoljnim količinama kako bi se opskrbila i domaćinstva i termoelektrane, a zabrana je i drastično podigla cene.

Na spot tržištima ugalj se trenutno prodaje, prema podacima Biznisinsajdera, po ceni od oko 396 dolara po toni, što je poskupljenje od oko 201 odsto u poslednjih godinu dana.

Reagujući na ovaj razvoj na tržištu uglja, Vlada je odobrila EPS-u uvoz uglja iz regiona u vrednosti od oko 4 miliona evra. Za sada je dogovoren uvoz 300.000 tona uglja iz rudnika uglja Pljevlja, po ceni od od 28,8 evra po toni bez PDV, kao i još 100.000 tona rudnika mrkog uglja u Banovićima u BiH.

Nafta

Iako se snabdevanje naftom za sada obavlja neometano, u sklopu 6. paket sankcija EU uključena je zabrana uvoza pomorskim putem sirove nafte iz Rusije, koja će stupiti na snagu u decembru ove godine. Problem za našu državu leži u naftovodu JANAF, kroz koji će zbog sankcija biti zabranjen transport nafte i NIS od decembra neće moći da pribavlja dosadašnje količine.

Zbog pada cena sirove nafte iz Rusije, Srbija je povećala uvoz energenta odatle na oko 60 odsto, na račun uvoza iz Iraka (iz kog je stizalo 47 odsto sirove nafte) i Kazahstana (iz kog je stizalo oko 10 odsto). Stručnjaci ističu, da je neophodno okrenuti se alternativama , kao što su Irak i Kazahstan, i pored rizika od većih cena. Takođe biće potrebno pronaći način dobavljanja nafte i od drugih država članica OPEK+. Takođe postoje i nešto bliže alternative.

- Pitanje je da li se neka količina nafte može dobaviti preko ruskog naftovoda “Družba”, koji je izuzet iz sankcija radi snabdevanja Mađarske. Ne treba zaboraviti da je mađarska kompanija MOL takođe učesnik na tržištu u Srbiji i da derivati stižu iz rafinerija u Mađarskoj. Alternativa, može biti i Bugarska, gde se nalazi velika rafinerija.Tamo se nalazi velika rafinerija kojom upravlja Lukoil, kompanija koja je takođe prisutna na tržištu Srbije. To je takođe jedan od mogućih pravaca snabdevanja-rekao je stručnjak za energetiku, Aleksandar Kovačević za RSE.

Podsetimo, Mađarska je pre par dana zabranila izvoz energenata iz zemlje, a ako donesu odluku o zabrani izvoza dizela ta linija snabdevanja otpada.

Cena barela "brent" nafte za isporuke u septembru na berzi u Londonu opala je danas za više od 1,5 odsto, ispod 98 dolara.

Gas

Srbija, najmanje problema ima sa snabdevanjem gasom.

Zahvaljujući novom ugovoru sa Gaspromom, ima obezbeđene dve milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, i za sada imamo pokrivene dve trećine potreba (oko 65 odsto).

Kako je za "Blic" nedavno rečenu u resornom ministarstvu, iduće godine ćemo imati mogućnost da oko 40 odsto gasa dobijamo gasovodom Niš-Dimitrovgrad, a očekuje sa da će to biti gas pretežno iz Azerbejdžana, kao i tečni gas sa terminala u Grčkoj.

Takođe, kako su za "Blic" istakli iz resornog ministarstva potpisan je i sporazum sa Mađarskom o zakupu tamošnjeg skladišta kako bi se pohranilo između 300 i 500 miliona kubika "plavog energenta", a aktivno se radi i na proširenju kapaciteta domaćeg skladišta.

Hrana

Prema podacima Produktne berze, u robnim rezervama trenutno imamo popunjenih dve trećine kapaciteta za pšenicom, tako da se nestašice ove robe na domaćem tržištu ne očekuju. Trenutno robne rezerve pšenicu kupuju po ceni od 40 dinara sa PDV-om, što je indikator da je situacija podnošljiva.

Ipak, problem bi mogao da nastane sa kukuruzom. Kako je istakao predsednik, zbog suša u Banatu, rod kukuruza bi mogao da bude 20 odsto manji nego prošle godine.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Da problema sa kukuruzom ima, svedoči i prošlonedeljni izveštaj sa produktne berze u kom je jedino poskupeo upravo kukuruz, uprkos niskoj tražnji. Kilogramom kukuruza se trgovalo po ceni od 30,83 dinara.

Ograničenja

Kako bi amortizovala poskupljenja, Vlada Srbije je na sednici 30.06. ove godine donela niz uredbi o ograničenju cena i zabrani izvoza koje se tiču upravo prehrambenih proizvoda, gasa i nafte.

Tako su ograničene cene, kako proizvođačke, tako i one u trgovini na veliko i malo, za brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući, takođe, i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjsko meso - but, tako da ne prelaze nivo cena od 15. novembra 2021. godine.

Na sednici je usvojena i Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Na istoj sednici produženo je i ograničenje cena naftnih derivata, a doneta je i uredba o privremenoj zabrani izvoza Evrodizela EN 590 u cilju sprečavanja nestašice i obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta ovim derivatom.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.