NAPETO I NA BERZI I U SVETU AVIJACIJE: Evro se blago OPORAVIO, avio-industrija u opštem RASULU!
Novac, Foto: Profimedia

PROMENE

NAPETO I NA BERZI I U SVETU AVIJACIJE: Evro se blago OPORAVIO, avio-industrija u opštem RASULU!

Štrajkovi primoravaju kompanije da otkazuju letove

Objavljeno:

Evro je juče popodne, po našem vremenu, pao na nivo ispod jednog dolara, jer je zabrinutost zbog energetske krize i političkih previranja u Italiji oborila tražnju za jedinstvenom valutom.

Istovremeno, američka valuta je 14. jula ojačala, podstaknuta očekivanjima agresivnog povećanja kamatne stope FED-a. U međuvremenu, dolar je skliznuo tokom noći i jutros se kreće neznatno ispod 20-godišnjeg maksimuma na azijskom trgovanju, nakon što su dvojica kreatora politike Federalnih rezervi izjavila da preferiraju manje povećanje kamate od 100 baznih poena na koje se klade investitori.

To je ujedno dalo "vetar u leđa" evru, koji se blago oporavio. Evro se danas trguje na nivou od 1,00245 dolara, dok se juče trgovao na nivou od 0,99520 dolara.

Mimo toga, britanska funta je noćas potonula na 28-mesečni minimum od 1,1761 dolara, a trenutno je u blagom usponu i trguje se za 1,18265 dolara.

1 / 7 Foto: Profimedia

A nije napeto samo na berzi, već i u svetu avijacije. Naime, nastavlja se težak period za prevoznike, usled manjka radne snage, opterećenih aerodroma, otkazivanja letova i štrajkova.

Prema pisanju Rojtersa, protesti i nedostatak osoblja primoravaju avio-kompanije da otkazuju hiljade letova i tako izazivaju višesatna čekanja na glavnim aerodromima, čime ugrožavaju prvo "potencijalno uspešno leto" nakon kovid blokada. U proteklom periodu, bilo je dosta gašenja radnih mesta i smanjenja plata, te radnici u avio-industriji - od pilota do rukovaoca prtljagom - sada traže da im se značajno povećaju plate i poboljšaju uslovi rada.

Tako je skandinavska avio-kompanija SAS, koja je nedavno podnela zahtev za zaštitu od bankrota u SAD, bila prinuđena da otkaže 201 let ili 64 odsto od ukupnog rasporeda. Izdali su i saopštenje u kojem navode da štrajk pilota, koji traje već 11. dan, ozbiljno ugrožava finansijsku stabilnost kompanije. Uz to, SAS i sindikati ne uspevaju da se dogovore o planu spasavanja avio-kompanije, pa tako ni o prekidu štrajka većine pilota.

Osoblje nemačke Lufthanze pozvalo je avio-kompaniju da prekine sa "glupiranjem o smanjenju troškova". Gigant je odbio da komentariše pismo, iako se njegov izvršni direktor izvinio zaposlenima i klijentima krajem juna, rekavši da je avio-kompanija "otišla predaleko u smanjenju troškova".

Kabinsko osoblje kompanije Rajaner, sa sedištem u Španiji, planira da štrajkuje još 12 dana u julu, saopštili su sindikati. Aerodromi i avio-kompanije se bore da zaposle više radnika, ali kažu da je naročito teško naći zainteresovane za fizički zahtevan i relativno nisko plaćen posao na aerodromima, koji se često nalaze van grada.

Istovremeno se napomkinje da obuka novozaposlenih i dobijanje bezbednosne dozvole za rad na aerodromima traju mesecima. Rojters navodi da aerodromi Šarl de Gol i Orli u Parizu treba da popune 4.000 radnih mesta, uglavnom u delu koji se tiče bezbednosti, održavanja i maloprodaje putovanja. Sindikati tvrde da je na Šarl de Golu tokom pandemije otpušteno više od 20.000 ljudi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.