PUŠAČI ĆE SE UHVATITI ZA GLAVU: Ovo su nove cene cigareta na trafikama
ilustracija, Foto: Jelena Vučetić

poskupljenje

PUŠAČI ĆE SE UHVATITI ZA GLAVU: Ovo su nove cene cigareta na trafikama

Najpopularniji brend među pušačima, svakako je Marlboro, koji je u prodaji još uvek po starim cenama

Objavljeno: 14:18h

Na trafikama, pumpama i trgovinama, od danas su pojedini brendovi cigareta skuplji za 10 dinara. Neminovnost je da će u narednim danima sve cigarete poskupeti, što je svakako udar na džep nikotinskih zavisnika.

Za 10 dinara, od danas su skuplji svi brendovi proizvođača „British American Tobacco“, odnosno cigarete Pall Mall, Rothmans, Lucky Strike, Kent, Winston, Dunhill, Ronhill, Drina, a poskupljenje tek predstoji za cigarete proizvođača „Phillip Morris“ i „Japan Tobacco“.

Na pojedinim maloprodajnim mestima, još uvek može da se pronađe po koja paklica po staroj ceni, ali trgovci od ranog jutra koriguju cene i ističu da imaju najave da će u narednim danima poskupeti „apsoluno sve marke“.

Cigarete
foto: Uprava carine

Cigarete iz serije Pall Mal, koje važe za jeftinije i čija cena se do sada kretala u rasponu od 290 do 330 dinara, sada su skuplje za 10 dinara, a najeftinija paklica sa najnovijom korekcijom, iznosi okruglo 300 dinara.

U kategoriji jeftinijih cigareta je i "Drina", koja od danas košta 310 dinara.

Najpopularniji brend među pušačima, svakako je Marlboro, koji je u prodaji još uvek po starim cenama.

U trgovinama nemaju precizne najave kada će tačno doći do poskupljenja, ali kažu da je pitanje dana kada će se to desiti.

Najjeftinija paklica Marlbora (plavi) za sada je 360 dinara, dok je popularni "crveni Marlboro" skuplji i iznosi 400 dinara.

Omiljene cigarete ženske populacje su Eve 120‘s, koje spadaju u red skupljih "nikotinskih zanimacija", a jedna kutija košta 420 dinara. Njihovo poskupljenje, kao i korekcija cene Marlbora tek predstoji.

Najjeftinije cigarete 270 dinara

Na tržištu Srbije, trenutno su, sa 270 dinara po paklici, najeftinije cigarete Next, proizvođača "Phillip Morris". Kada i one budu poskupele, dolazimo do podatka, da najjeftinije cigarete u Srbiji koštaju oko 2,3 evra.

Novac, Sitniš, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Sa druge strane, najskuplje su Sobranie (tabakera), za koje je, za paklicu od 20 cigareta potrebno izdvojiti 560 dinara.

Ovaj brend proizvodi "Japan Tobacco", a u prodaji su još uvek po starim cenama.

Pravo "malo bogatstvo" ode na cigarete

Strastveni pušači ne vole da sabiraju trošak svoje nikotinske zavisnosti, niti da stavljaju na papir, koliko ih mesečno košta to "zadovoljstvo". Međutim, računica je vrlo jenostavna i laka, a kada se pogleda krajnja cifra, zapanjujući su podaci koliko novca "izgori".

Uzmimo, da jedan prosečan pušač, na primer, koristi cigarete srednje vrednosti od 330 dinara i da dnevno potroši jednu paklicu. Za mesec dana, to je cifra od skoro 10.000 dinara (330x30 = 9.900). Ukoliko je u porodici dvoje pušača, onda se taj iznos duplira, pa na mesečnom nivou, samo na cigarete ode 20.000 dinara.

Cigarete spadaju u luksuznu robu i kao takve podležu akcizama. Do poskupljenja dolazi zbog uvećanja akcize, koja se u skladu sa akciznim kalendarom koriguje svakih šest meseci, odnosno u januaru i julu.

Početkom ovog meseca, akciza je sa 79,75 povećana na 81,25 dinara, odnosno za jedan i po dinar. Tako će se, shodno dinamici korekcije dva puta godišnje, cene povećati još šest puta, a cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi prihod Srbije na 1.000 cigareta trebalo da se, sa 70, poveća na minimum 90 evra.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.