DETALJAN SPISAK CENA NAMIRNICA U SRBIJI: Evo šta je sve POSKUPELO, samo 1 grad ima NAJJEFTINIJI KAJMAK!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Presek cena po Srbiji

DETALJAN SPISAK CENA NAMIRNICA U SRBIJI: Evo šta je sve POSKUPELO, samo 1 grad ima NAJJEFTINIJI KAJMAK!

Na listi pijaca gde je najskuplji kajmak vodi Zaječar (1.500 din/kg), 1.000 dinara za njega treba izdvojiti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Šapcu

Objavljeno:

Juneće, svinjsko i pileće meso u domaćim trgovinama za mesec dana je poskupelo u rasponu od 20 do 70 dinara, a novi podaci o cenama životnih namirnica Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i poskupljenje krompira i kupisa, dok su paradajz i krastavac na srpskim pijacama jeftiniji nego na početku juna.

Od povrća, na pijacama Srbije skuplji je krompir. Najvišu cenu od 120 dinara za kilogram, za 20 dinara višu nego na početku juna, ima u Beogradu, Zaječaru i Šapcu, a najjeftiniji je u Subotici sa cenom od 80 dinara kilogram, za 10 dinara više nego pre mesec dana.

Cena pasulja, pokazuju statistički podaci, nije se menjala, ali je razlika između najjeftinijeg i najskupljeg koji se prodaje na domaćima pijacama poprilična – od 250 u Valjevu do svih 550 dinara kilogram u Novom Pazaru!

I crni luk se pazari po istim cenama kao na početku juna, najjeftiniji je u Valjevu, Leskovcu, Novom Pazaru i Subotici (60 din/kg), a najskuplji u Beogradu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici (100 din/kg).

Cene kupusa, pak, beleže rast za prosečnih 20 dinara, a maksimalna od 100 dinara kilogram je na pijacama Beograd i Kragujevca, dok je minimalna (40 din/kg) u Valjevu. Srećom, jeftinije je, i to u rasponu od 30 do 50 dinara, povrće koje se najviše konzumira u ovom delu godin – paradajz i krastavac.

Prvi je i dalje najskuplji u Beogradu i Kraljevu (200 din/kg), a najjeftiniji u Zaječaru (100 din/kg). Najskuplji krastavac se pazari u Novom Pazaru (120 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu i Leskovcu (60 din/kg).

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Kod voća, poskupljenje beleže jabuke, koje su početkom juna bile 100, a sada najvišu cenu od 140 dinara imaju one koje se prodaju u Šapcu (140 din/kg), dok im je najniža cena u Smederevu (40 din/kg). Na pijacama su se pojavile kajsije i breskve. Prvi artikal najvišu cenu ima u Valjevu (290 din/kg), a najnižu u Smederevu (150 din/kg). U ova dva grada su trenutno najskuplje i najjeftinije i breskve – u Valjevu koštaju 275, a u Smederevu svega 70 dinara kilogram.

U kategoriji belog mrsa nema promene za potrošače jer su cene iste kao pre mesec dana. Najbolje će u kupovini sira proći Valjevci koji ga plaćaju 250, u većini drugih gradova cena mu je od 300 do 400, ali zato u Novom Pazaru košta čak 550 dinara kilogram.

Na listi pijaca gde je najskuplji kajmak vodi Zaječar (1.500 din/kg), 1.000 dinara za njega treba izdvojiti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Šapcu, a najjeftiniji je u Vranju gde košta 770 dinara i to je jedini grad u Srbiji u kojem je kilogram kajmaka moguće platiti jednom „crvenom“ i dobiti kusur. Cena jaja se takođe nije menjala u ovih mesec dana, pa su i dalje najjeftinija u Valjevu po ceni od 12 dinara za komad, a najskuplja u Kragujevcu gde im je cena 19 din komad.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

Što se tiče cena mesa u marketima, statistika pokazuje poskupljenje u rasponu od 20 do 30 dinara za juneće meso, pa je na početku jula najskuplje ono koje se prodaje u Beogradu (1.030 din/kg), u većini drugih gradova cena mu je između 800 i 900, a najjeftinije je u Užicu (750 din/kg).

Više su u proseku za 30 dinara i cene svinjskog vrata i krmenadle, a ovo meso najvišu cenu ima u Šapcu (700 din/kg), dok je za 200 dinara jeftinije u Vranju, gde mu je najniža cena. Teletina je dostigla cenu od 1.500 dinara kilogram u Nišu i Pančevu, u ostalim gradovima je 1.000, a najjeftinija je u Zrenjaninu (890 din/kg).

Raspon cene pilećeg mesa na početku prošlog meseca bio je od 270 do 400 dinara kilogram, a sada najskuplju piletinu plaćaju Novopazaraci (470 din/kg), dok najmanje novca za ovu vrstu mesa treba da izdvoje potrošači u Valjevu i Vranju (290 din/kg).

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.