OČI MOLDAVSKIH PROIZVOĐAČA CRVENOG ZLATA UPRTE U SRBIJU: Ovo su planovi (FOTO)
Aleksandar i Dimitri, Foto: RINA / Privatna arhiva

ZANIMLJIVO

OČI MOLDAVSKIH PROIZVOĐAČA CRVENOG ZLATA UPRTE U SRBIJU: Ovo su planovi (FOTO)

Malina koju gaji je dvorodna sorta i u odličnoj je kondiciji

Objavljeno:

Stručnjak za voćarstvo iz čačanskog Instituta dr Aleksandar Leposavić trenutno boravi Moldaviji gde vrši obuku vezano za gajenje jagodastog voća za maline i kupine. Našeg stručnjaka je ugostio Dimitri Troćin, selekcioner sorata ove dve voćne vrste.

„Dimitri Troćin je po zanimanju električar, a sa selekcijom i stvaranjem sorata kupine i maline počeo je iz hobija. Posrećilo mu se i do sada je stvorio jednu veoma poznatu kupinu bez bodlji. Dao joj je ime Relevant, a sa partnerom iz Poljske je počeo njenu komercijalizaciju. Imali smo više sastanaka i veoma je zainteresovan za saradnju pa mi je tokom prošlog boravka u njegovoj zemlji dao na ispitivanje u Institutu za voćarstvo nekoliko reznica ove sorte ali i patuljaste kupine po imenu Dima koja je interesantna za hobiste. Sve biljke su se primile i odlično napreduju u staklarama Instituta, čekajući sledeću sezonu kada će dati prvi rod u kupinjacima kod naših proizvođača”, rekao je za RINU, dr Aleksandar Leposavić.

1 / 3 Foto: RINA / Privatna arhiva

Vasile Gaina iu sela Kopaćeni u oblasti Singerei iz centralne Moldavije, kaže da je zadovoljan prošlogodišnjim savetima i pomoći koja mu je pružena, odgovorio je da je prezadovoljan. Malinu trenutno prodaje oko 60 leja, što je tri evra.

Malina koju gaji je dvorodna sorta i u odličnoj je kondiciji, a ljudi u čitavoj Moldaviji imaju ogroman problem zbog suše, jer kiše mesecima nema, pa im je ugrožena žetva pšenice. Biće nizak prinos i šturo zrno, a ukoliko uskoro ne bude kiše, neizvestan je im je prinos kukuruza.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.