DEVIZNA ŠTEDNJA MOŽE UVEĆATI ULOG NA RAZLIČITE NAČINE: Stručnjaci otkrili kada je OVO dobar vid ČUVANJA sredstava!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sve o deviznoj štednji

DEVIZNA ŠTEDNJA MOŽE UVEĆATI ULOG NA RAZLIČITE NAČINE: Stručnjaci otkrili kada je OVO dobar vid ČUVANJA sredstava!

Svi koji primaju platu, penziju i dobijaju druga novčana sredstva u stranoj valuti imaju interes da devizna štednja bude način držanja sredstava

Objavljeno:

Prema podacima Narodne banke naši građani i dalje najviše štede u stranoj valuti, ali je primetan trend većeg poverenja u banke i deponovanje sredstava na račune umesto čuvanja u kući.

Štednja u dinarima donosi veću kamatu, ali u mnogim situacijama je i devizna štednja odličan način čuvanja sredstava i uvećaće ulog na različite načine.

Devizna štednja ima veće poverenje građana

U slučaju da ste i vi deo onih koji imaju veće poverenje u čuvanje sredstava u devizama ne treba mnogo kalkulisati sa kamatama pa je bolje da se otvori devizna štednja nego da se sredstva čuvaju u kući.

Banke daju različite kamatne stope na različite valute pa možete odabrati onu valutu koja ima najvišu kamatu ili birati duži rok i oročenu deviznu štednju koja će biti isplativija.

Banke su najbolje mesto za čuvanje viška sredstava i najbolje je kada se pronađe banka sa najboljim uslovima koja će omogućiti fleksibilnu štednju i jednostavniju uplatu kao i podizanje sredstava sa računa banke.

1 / 4 Foto: Profimedia

Dugoročna štednja u devizama

Svako učestvovanje u platnom prometu mora biti u dinarima pa nije isplativo da se novac čuva u devizama, a da se ta štednja često konvertuje i gubi na kursnoj razlici.

Ako planirate da svoja sredstva deponujete u banku na duži rok, onda je devizna najbolji izbor, naročito kada se očekuje da kurs raste.

Jači efekat krize koji se očekuje će doneti nestabilnosti i globalnih valuta, ali to ne znači da novac treba odmah razmeniti, već bi bilo dobro pratiti stabilnost valuta i uložiti u onu sa najmanje fluktuacija.

Oni koji imaju primanja u devizama imaju interes da štede u stranoj valuti

Svi koji primaju platu, penziju i dobijaju druga novčana sredstva u stranoj valuti imaju interes da devizna štednja bude način držanja sredstava jer nema potrebe da gube na kursnoj razlici menjajući novac za dinare i štedeći u domaćoj valuti.

Na ovaj način se mogu ostvariti uštede i ako se pogleda odnos između razlike u kamati dinarske i devizne štednje i kursne razlike. Banke svakako daju kamatu i devizna štednja se uvećava pa ne postoji dilema da li je ovakvo ulaganje novca opravdano.

Devizna štednja ima veće poverenje građana
Devizna štednja ima veće poverenje građanafoto: Printscreen/RTS

Pronađite banku sa najboljim uslovima štednje za najveću korist

Poslovne banke se utrkuju koja će da obezbedi bolje uslove za svoje klijente tako da je važno sagledati celokupnu ponudu i doneti odluku o štednji.

Kamatna stopa je samo jedan segment dobre ponude, ali su i drugi uslovi važni poput uslova odobravanja, koliko štednja može biti fleksibilna i prilagođavati se klijentu.

Velika prednost je i kada banka online sarađuje sa klijentom pa on putem aplikacija ima jasan pregled stanja na računu, kontrolu iznosa i mogućnost raspolaganja sredstvima kada god to poželi.

Sve to skupa daje najbolje uslove za štednju i klijente koji će biti zadovoljni uslugama banke.

Devizna štednja je dobar način čuvanja sredstava i iako donosi nižu kamatu, banka ipak uvećava početni ulog pa je i na ovaj način zarađivanje moguće. Sredstva će se uvećati, saradnja sa bankom će biti jednostavna uz online poslovanje, a vi imati novac za plaćanje budućih troškova i efikasnije raspolaganje sa kućnim budžetom.

(Espreso / Ekonomija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.