3 DEVIZNA PREKRŠAJA NA TRI GRANIČNA PRELAZA! Za vikend zadržano oko 25.000 evra (FOTO)
Zaplenjene devize, Foto: Uprava carine

ŠVERC

3 DEVIZNA PREKRŠAJA NA TRI GRANIČNA PRELAZA! Za vikend zadržano oko 25.000 evra (FOTO)

Na pitanje službenika koliko novca nose sa sobom, putnici su prijavili da zajedno imaju 20.000 evra, ali je tokom detaljnog pregleda u torbici koju je jedan od putnika nosio oko vrata pronađeno čak 366.300 švedskih kruna

Objavljeno:

Carinici su tokom vikenda u nekoliko navrata onemogućili prenos oko 25.000 neprijavljenih deviza jer se radilo o iznosima koji prevazilaze dobro poznati limit od 10.000 evra za koji ne postoji obaveza prijavljivanja.

U tri devizna prekršaja zabeležena na prelazima Gradina i Horgoš, kao i na administrativnom punktu Merdare, carinici su otkrili neprijavljenu gotovinu u raznim valutama: evrima, funtama, pa čak i švedskim krunama.

Zaplena deviza
foto: Uprava carine

Poznato je da limit od 10.000 evra za koji ne postoji obaveza prijavljivanja može biti u bilo kojoj valuti čija protivvrednost ne prelazi taj iznos.

Međutim, neki putnici svesno rizikuju i pokušavaju da prenesu i veće iznose od navedenog, ali time dovode sebe u situaciju da im novac koji su bili u obavezi da prijave bude privremeno ili trajno oduzet.

Na graničnom prelazu Horgoš, 8. oktobra 2021. godine, u audiju A8 kojim je upravljao 47 – godišnji britanski državljanin albanske nacionalnosti otkriveno je više novca od onoga što je putnik prijavio i to ispod plastike menjača sa vozačeve i suvozačeve strane, kao i u ličnoj torbici.

Ukupno je otkriveno 12.040 funti, pa je putniku vraćena protivvrednost od 10.000 evra, što je 8.540 funti, a sporan je ostao iznos od 3.500 funti koji je privremeno zadržan.

Zaplena deviza
foto: Uprava carine

Narednog dana, 9. oktobra 2021. godine, na graničnom prelazu Gradina za detaljnu kontrolu izdvojen je kupe ''Audi R8'' kojim su dvojica putnika iz Švedske putovala ka Turskoj.

Na pitanje službenika koliko novca nose sa sobom, putnici su prijavili da zajedno imaju 20.000 evra, ali je tokom detaljnog pregleda u torbici koju je jedan od putnika nosio oko vrata pronađeno čak 366.300 švedskih kruna.

Zaplena deviza
foto: Uprava carine

Putnicima je vraćena protvvrednost od po 10.000 evra, a ostatak novca od 163.000 švedskih kruna (što je oko 16 hiljada evra) je privremeno zadržano.

Na administrativnom punktu Merdare 10. oktobra 2021. godine takođe je zabeležen jedan pokušaj neprijave novca, jer je kod češkog državljanina albanske nacionalnosti koji je upravljao automobilom ''Audi SQ8'' otkriveno oko 4.500 evra više od dozvoljenog limita koji nije bio u obavezi da prijavi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.