KLIMA UREĐAJ ŽDERE STRUJU! Nikako je ne uključujte na OVOLIKO stepeni, od računa će vas zaboleti glava
Ilustracija, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

KLIMA UREĐAJ ŽDERE STRUJU! Nikako je ne uključujte na OVOLIKO stepeni, od računa će vas zaboleti glava

Ako želite da uštedite, savetuje i što manje paljenje svetla

s

Objavljeno:

Premda je spas usled talasa vrućina, klima-uređaj drži titulu jednog od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu. Mesečni trošak za četveročlano domaćinstvo u stanu od 40-ak kvadrata može biti od 3. 500 dinara pa sve do 7. 000 dinara, upozorava hrvatski stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović.

Zbog toga on savetuje građanima da temperaturu nameste na 26 stepeni Celzijusovih, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kilovati.

Kurtović, ako želite da uštedite, savetuje i što manje paljenje svetla, koja preko sijalica greju vazduh, kao i zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, te manje upotrebe uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori, pa i najobičnija promaja.

- Klima mesečno može trošiti oko 300-400 kilovati. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporučujem one najviše klase A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji. Takođe ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje noću, kad je najjeftinije koristiti uređaje, rekao je Kurtović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media