NEMATE KLIMU, A U KUĆI VAM JE NEIZDRŽ? Donosimo vam 10 trikova kako da OHLADITE DOM, za neke vam NE TREBA NI DINAR
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

probajte

NEMATE KLIMU, A U KUĆI VAM JE NEIZDRŽ? Donosimo vam 10 trikova kako da OHLADITE DOM, za neke vam NE TREBA NI DINAR

Uz ovih nekoliko saveta koje vam donosimo, bićete na vreme spremni za vrele, letnje dane i uživaćete u svom domu bez obzira na temperaturu napolju

Objavljeno: 15:49h

Paklene vrućine u Srbiji najvaljene su i pre nego što je termometar prešao 20. podeok. A sada kada skala na termometru pokazuje temperaturu veću od 20 stepeni čak i u jutarnjim časovima, važno je znati kako se toploti odupreti.

Leto još uvek nije ni počeli, a nepodnošljiva toplota već ulazi u naše domove, zato svi tražimo načine kako da se rashladimo. Oni koji nemaju klima uređaje u svojim domovima, primorani su da nalaze alternative. Zato smo vam pripremili 10 trikova uz pomoć kojih možete rashladiti svoje stambene prostorije ali i svoj organizam,

Pre toga, važno je spomeniti i onima koji je svakodnevno rashlađuju klima uređajima, da mogu i oni ove trikove isprobati, s obzirom na opasnosti koje mogu doneti rashladni uređaji.

1. Spustite roletne i zatvorite prozore dok ne padne noć

Za ovaj trik čak i ptice na grani znaju, ali kako je navika većini da po ustajanju podignu roletne kako bi se sunčevi zraci uputili u njihove domove, ako vam je draže da vam bude prijatnije u kući, ne podižite ih!

U skladu sa tim na koju stranu sveta je orijentisan vaš stan ili kuća, vodite računa u koje doba dana sunčeva svetlost direktno “udara” u prozore, pa pre nego što se to desi, spustite roletne, a prozorska krila zatvorite dok sunce ne zađe.

2. Zatvorite vrata soba koje ne koristite

Boravite u jednoj prostoriji koju ćete rashladiti, a vrata ostalih prostorija držite zatvorenim. Osim toga, za hlađenje iskoristite noćni vazduh tako što ćete otvoriti sve prozore kada je spoljašnja temperatura niža.

Tokom dana bi prozore i prozorske zastore trebalo držati zatvorenim, posebno one koji se nalaze na sunčanoj strani, a dobar savet za rashlađivanje je i da okačite vlažne čaršave na otvoren prozor kako biste rashladili vazduh u prostoriji.

3. Koristite LED osvetljenje

Led sijalice, Svetlo, Lampe
foto: Profimedia

Rešite se običnih sijalica koje emituju veliku količinu toplote. Umesto njih upotrebite LED rasvetu i male fluorescentne lampe i to samo kad je baš neophodno.

4. Kućne aparate koristite samo noću

Osim što je poželjno isključiti rasvetu, isto važi i za električne aparate. Od pokretanja mašine za pranje posuđa do mašine za pranja veša, najbolje je da ne dopustite da vruća voda i zagrejan vazduh ispunjavaju vaš dom tokom najtoplijih doba dana. U prostoriji će biti hladnije ukoliko poslove koji stvaraju toplotu obavljate noću (korišćenje pegle ili rerne na primer).

5. Koristite jastuke, dušeke i pokrivače koji hlade

Kao što dušek ima zimsku i letnju stranu, tako i pokrivači imaju stranu koja hladi. Jastuci od memorijske pene sa specijalnim gelom u sebi rashladiće vas u vrelim letnjim noćima i pružiti vam prijatan osećaj svežine. Takođe, jastuci od prirodnih materijala poput heljde uz dodatak lavande prijatno hlade, umanjuju nervozu i poboljšavaju kvalitet spavanja.

6. Pijte puno vode

Često unošenje vode je jedan od najboljih zaštitnih mera protiv bolesti izazvanih toplotom. To je zato što kada ste dobro hidrirani, vaše telo može da se znoji, a kada se znojite tečnost isparava sa vaše kože, hladeći vas.

Ilustracija
Ilustracija foto: Nebojša Mandić

Kada ste dehidrirani, ne možete se znojiti tako efikasno, što vaše telo čini manje spremnim da se nosi sa visokim temperaturama. Obično ćete dehidrirati pre nego što uopšte primetite znake, tako da je važno da ne čekate da osetite žeđ, već da se trudite da unosite dovoljno tečnosti u toku dana. Optimalni dnevni unos je od 1,5 do 2 litre tečnosti dnevno.

7. Stavite posudu sa ledom ispred ventilatora

Ako nemate klima uređaj, stavite posudu sa ledom ispred ventilatora. Kako se led bude otapao, njegova ledena površina ispušta hladan vazduh, koji onda ventilator raspršuje po domu. Stvorićete isti efekat kao i sa klima uređajem.

Za alternativnu verziju, možete staviti hladnu, mokru krpu preko svog ventilatora.

8. Kupite biljke

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Biljke pomažu da se prostor ohladi jer one konzumiraju topao vazduh za njihove prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagreje, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi i tako ohladiti sebe i svoju okolinu.

9. Nabavite adekvatnu zaštitu od sunca

Kada govorimo o zaštiti od sunca poput roletni, šalukatri, žaluzina i sl., govorimo o dugotrajnijem rešenju u koje treba investirati i koje će vam se isplatiti na duže staze. Najpre treba istaći važnost višeslojnog stakla na prozorima, kao i kvalitetne stolarije sa više komora koja pruža efikasnu termoizolaciju. Kvalitetne žaluzine spadaju u proizvode koji vas u najvećoj meri mogu zaštititi od sunca. Žaluzine su štedljivo i savremeno rešenje, a pomoću njih sami regulišete količinu svetlosti u prostoriji.

Stolarija
foto: Profimedia

Roletne su povoljno i veoma popularno rešenje. Ekonomične su, a pružaju odličnu izolaciju i zaštitu od toplote i sunčevih zraka. Štite od pregrevanja prostora i pružaju vam privatnost, a odličan su saveznik kako leti tako i zimi. Posebno se izdvajaju roletne sa lamelama punjenim poliuretanskom penom.

10. Dobra izolacija je pola posla

Ne samo što zimi zadržava toplotu i štedi bespotrebno rasipanje energije, nego je i vaš pomoćnik tokom vrelih letnjih meseci. Dobra izolacija će vam uštedeti mnogo vremena, novca i živaca. Bilo da je u pitanju izolacija stiroporom ili kamenom vunom, dobro izolovana fasada sprečiće pregrevanje prostorije leti. Takvo ulaganje sprečiće da bacate novac i energiju “kroz prozor”. Stavka u koju bi takođe trebalo investirati da bi se dugotrajno rešio problem visokih temperatura u kući jeste i izolacija krova.

Ne brinite! I bez klime možete da se rashladite na više načina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.