POZNAT REZULTAT DANAŠNJIH RAZGOVORA SA RADNICIMA FIJATA U PREDSEDNIŠTVU: Postignut je OVAJ dogovor!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Radnicima Fijata produžen rok za izjašnjavanje

POZNAT REZULTAT DANAŠNJIH RAZGOVORA SA RADNICIMA FIJATA U PREDSEDNIŠTVU: Postignut je OVAJ dogovor!

Predsednik sindikata "Fijat plastika" Zoran Miljković je pred sastanak rekao novinarima da je je ogromna većina radnika Fijata zadovoljna postignutim dogovorom

Objavljeno:

Svim radnicima kompanije Fijat Srbija biće isplaćena otpremnina od 790 evra po godini radnog staža. Otkaz će sutra dobiti 492, a njih 1.000 ima rok od nedelju dana da odluči da li će otići na rad u Stelantisovu fabriku u Slovačkoj ili će primiti otkaz, izjavio je predsednik sindikata Fijat plastika Zoran Miljković nakon današnjih razgovora pregovaračkog tima sindikata Fijata u Predsedništvu Srbije.

Stelantis je, kako je precizirao, za još sedam dana produžio rok za izjašnjavanje preostalih 1.030 radnika za rad u Slovačkoj, uz izmenjene uslove - tri meseca rada, a nakon toga mesec dana odmora u Kragujevcu.

Država će, kako je naveo, obezbediti 250 radnih mesta radnicima u kompaniji "Zastava tervo" u Kragujevcu, i u fabrici BSS koja se bavi borbenim vozilima u Velikoj Plani uz otpremninu od 790 evra po godini radnog staža.

Miljković je naveo da je na sastanku nagovešteno kako će zbog širenja proizvodnje u pomenutim fabrikama do kraja godine biti otvoreno još 200 novih radnih mesta, a početkom naredne godine još 300. Dodao je da je reč o teškim manuelnim poslovima koje ne mogu da rade žene i da će o tehničkim stranama ponude razgovori biti nastavljeni u ponedeljak.

U današnjem razgovoru su učestvovali, kako su preneli radnici Fijata, šef kabineta predsednika Republike Ivica Kojić, ministarka privrede Anđelka Atansković, direktori dve fabrke namenske industrije i predstavnici Ministarstva odbrane.

Današnji razgovor je praktično nastavak razgovora u subotu, kada su se radnici Fijata sreli s predsednikom Srbij Aleksandraom Vučićem i tada je najavljeno da će radnici koji hoće da napuste fabriku dobiti 790 evra po godini staža i da će isplata otpremnina početi već u sredu, a da će oni koji ne žele da rade u Fijatovim fabrikama u inostranstvu moći da se zaposle u fabrikama u Kragujevcu i Velikoj Plani.

Predsednik sindikata "Fijat plastika" Zoran Miljković je pred sastanak rekao novinarima da je je ogromna većina radnika Fijata zadovoljna postignutim dogovorom u subotu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je iznuđeno rešenje, ali mislim da smo izvukli maksimum u ovom trenutku, rekao je Miljković.

Potpredsednik sindikata Nezavisnost u Fijatu Igor Anđić je, takođe, rekao da su radnici zadovoljni, ali da nažalost, kako je rekao, 1.500 ljudi odlazi iz fabrike.

Radnici Fijata su u prethodnom periodu tražili da se ispune njihovi zahtevi, a pre svega da oni koji ne žele da rade u Fijatovim fabrikama u inostranstvu mogu da zadrže posao u Kragujevcu, kao i da se za one koji ostanu bez posla postigne dogovor o višim otpremninama.

Prethodno je utvrđen takozvani broj zaštićenih radnika, odnosno kriterijume za one ranjive kategorije radnika koji će ostati zaposleni u Kragujevcu.

(Espreso / Agencije / Euronews Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.