FIJAT IPAK NE NAPUŠTA SRBIJU: Novi model automobila iduće godine!
Foto: Profimedia

dobre vesti

FIJAT IPAK NE NAPUŠTA SRBIJU: Novi model automobila iduće godine!

Fabrika FKA je projektovana za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje

Objavljeno: 09:32h

Kompanija "Fijat-Krajsler automobili", saznaju "Novosti", definitivno nastavlja rad u Kragujevcu - i posle isteka desetogodišnjeg ugovora, 29. septembra, a u pogonima ove fabrike već je počela serijska proizvodnja modela "500L" sa hibridnim pogonom. Uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom. Potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FKA i države Srbije suštinski se neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju, "signalizirali" su zvaničnici kompanije iz Torina poslovodstvu "Fijat Srbija". Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut Fabrike automobila u Kragujevcu je model "500L" sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom.

Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. ili 19.septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrika u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu.

Za razliku od prethodnog ugovora, kako "Novosti" saznaju, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih deset godina. Ova firma će, kako saznajemo, posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FKA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni "Grošnica". Izmirivaće se i obaveze na dobit, imovinu i PDV.

Novi ugovor će značajno ojačati i kasu Gradske uprave Kragujevca, s obzirom na to da se FKA prostire na više od 140 hektara, a da komponentaši proizvode rezervne delove na oko 30 hektara u industrijskoj zoni. Stručnjaci tvrde, konačno ozbiljna dobit - za sve.

DOBRA VEST

Čelnici sindikata i dalje su zabrinuti zbog neizvesnosti oko potpisivanja novog ugovora, te angažovanja uposlenih u narednom periodu. Nezvaničnu, ali pouzdanu, informaciju o nastavku redovne proizvodnje u fabrici dočekali su sa olakšanjem, ali dodaju da će biti u nevrici dok ne dobiju čvrste garancije o potpisavanju ugovora.

PROJEKCIJE I NOVI MODEL

Fabrika FKA je projektovana za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje. Sa trake je, bez većih problema, u početku serijske proizvodnje modela "500L", silazilo i do 120.000 automobila. U određenim fazama montažne linije su testirane i za proizvodnju 180.000 vozila godišnje. Sve provere su uspešno završene.

U toku ove godine tržištu je plasirano oko 50.000 automobila. Proizvodnja se "štimuje" prema zahtevima kupaca. Očekuje se da novi adut na hibridni pogon "pogura" potražnju u naredna tri meseca, a model na elektro-pogon proces prodaje unapredi početkom naredne godine. Nakon toga bi, kako saznajemo, usledila i proizvodnja novog modela.

Bonus video:

Espreso intervju - Branislav Nedimović

(Espreso.co.rs/Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.